Šta nikako ne smete da radite ako detetu krvari nos VIDEO

Krvarenje iz nosa ne mora da znači nikakav ozbiljan problem, a često se dešava kod dece.

Izvor: B92

Subota, 06.03.2021.

20:31

Šta nikako ne smete da radite ako detetu krvari nos VIDEO
Shutterstock/Victoria Denisova

Ukoliko zabacite glavu deteta unazad dok mu nos krvari, to bi moglo da izazove povraćanje.

Krvarenje iz nosa može uzrokovati niz stvari, kao što su prejako duvanje nosa, čačkanje nosa ili previše suva unutrašnjost. Zato je jedna lekarka na Instagramu podelila video-snimak kojim objašnjava šta ne bi trebalo raditi ukoliko vašem detetu krvari nos.

"Naginjanjem glave unazad krv će teći u želudac ili pluća, što može da dovede do povraćanja. Ne radite to", objasnila je, dodavši da bi glavu trebalo nagnuti napred.

Inače, prema uputstvima Britanske zdravstvene službe (NHS), u slučaju krvarenja iz nosa, poželjno je da sednete i nagnete glavu napred. Zatim, palcem i kažiprstom bi trebalo čvrsto držati nos između 10 i 15 minuta, i disati na usta za to vreme.

Ako dete mlađe od dve godine krvari iz nosa, kao i ako odrasla osoba često krvari iz nosa ili ima ismptome anemije (ubrzani rad srca, otežano disanje, bleda koža), savetuje se obraćanje lekaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: