U Hrvatsku stigao njujorški soj: "Jedna od novih varijanti koja se brže širi"

Malo znamo o njujorškom soju koronavirusa. Prve informacije počele su da se javljaju krajem prošle nedelje, kazao je Krunoslav Capak, direktor HZJZ-a na konferenciji za novinare Sedišta za civilnu zaštitu RH.

Izvor: HRT

Ponedeljak, 01.03.2021.

12:27

Default images
Foto: shutterstock/Pressmaster

"To je jedna od novih varijanti koja se brže širi. Udeo tog njujorškog soja u gradu Njujorku raste. Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke Republike i sa Zanzibara podležu merama kao i osobe iz Velike Britanije i Brazila. Za ostale važe ista pravila, negativan PCR, rekao je Krunoslav Capak.

Istakao je i da su i pre ECDC-ovog obaveštenja o novim sojevima imali osam potvrđenih slučajeva zaraze britanskim sojem.

"Od 300 uzoraka koje smo poslali u ECDC imamo 60 pozitivnih UK sojeva iz cele Hrvatske, dva soja iz Njujorka i imamo tri potvrđena južnoafrička soja. Sve tri osobe su bile na izletu u Zanzibaru. Dobili smo od ECDC-a potvrdu za dve osobe koje su u Zanzibaru bile krajem januara. Završile su karantinu, nije bilo prenošenja bolesti na okolinu. Za jednu osobu čekamo potvrdu, bila je u Zanzibaru 16. februara, a pre završetka izleta je došla kući", rekao je Capak.

Davor Božinović napominje da ovo nije trenutak kad bi trebalo putovati, osim ako nije neophodno.

"Svako takvo putovanje je rizik za širenje novih varijanti virusa SARS-Cov-2 čime se otežava ukupna borba s pandemijom. Još jednom koristimo priliku da pozovemo građane da sva putovanja u one delove sveta gde imamo nove varijante virusa odlože za neka druga vremena", dodaje Božinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: