Nova studija: Fajzerova vakcina znatno smanjuje prenos virusa

Samo jedna doza vakcina kompanije Fajzer smanjuje broj asimptomatskih slučajeva zaraze kovidom 19, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2021.

20:23

Nova studija: Fajzerova vakcina znatno smanjuje prenos virusa
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kako prenosi portal New Scientist, naučnici sa Kembridža analizirali su podatke na hiljade zdravstvenih radnika zaraženih koronavirusom i došli do zaključka da bi se, samo jednom dozom Fajzerove vakcine, mogla znatno smanjiti mogućnost prenošenja zaraze.

"U pitanju je dramatično smanjenje broja asimptomatskih pozitivnih testova kod zdravstvenih radnika koji su primili jednu dozu Fajzer vakcine", izjavio je Nik Džouns sa Univerzitetske bolnice Kembridž, koji je jedan od lekara na čelu istraživanja (koje još nije prošlo nezavisne recenzije).

Oni su uporedili podatke asimptomatskih zdravstvenih radnika koji su bili vakcinisani i onih koji nisu, i tako došlo do zaključka da je čak 80% nevakcinisanih bilo zaraženo koronom. Samo 37% njih bilo je pozitivno u prvih 12 dana nakon vakcinisanja, a 20% njih posle 12 ili više dana.

Iz ovih rezultata može se zaključiti da je rizik od asimptomatske zaraze koronavirusom smanjen četiri puta kada prođe 12 ili više dana od vakcine, što je prilično impresivno.

"Ovo je veoma dobra vest. Fajzerova vakcina štiti od kovida 19, ali i smanjuje mogućnost prenosa zaraze na druge. Ipak, moramo da budemo svesni kako ne pruža svima potpunu zaštitu", rekao je Majk Viks, sa Univerziteta u Kembridžu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: