Hrvatska: 1.029 nuspojava, dve smrti i dalje misterije

U Hrvatskoj je do sada zabeleženo 1029 nuspojava na vakcinu, a primili su ukupno pet prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom. Za tri je zaključeno da smrt nije imala veze s ranije primljenom vakcinom, dok kod još dva slučaja povezanost zbog manjka dokumentacije nije moguće oceniti.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2021.

10:00

Hrvatska: 1.029 nuspojava, dve smrti i dalje misterije
Ilustracija/Foto: Halfpoint/shutterstock

Kako "24sata.hr" saznaje u Hrvatskoj agenciji za lekove i medicinske proizvode, kad dobiju dodatnu dokumentaciju od lekara i drugih koji su ovo prijavili, nastaviće istragu. U prvom slučaju je reč o 91-godišnjakinji kojoj su tri dana nakon vakcine otekli desna strana lica i ruka pa je hospitalizovana. U nadopuni prijave tih nuspojava navedeno je da je starica preminula tri nedelje nakon primanja inicijalne prijave. Zatražena je dodatna medicinska dokumentacija, koja HALMED-u nije dostavljena do isteka roka za zaključivanje ocene i upisivanje prijave u evropsku bazu nuspojava EudraVigilance.

Došla im je prijava, ali ne i dovoljno papira, kažu, pa zasad mogu samo upisati da nije moguće oceniti da li vakcinacija ima veze sa smrću.

"Stoga je ova prijava upisana u navedenu bazu pa je povezanost sa vakcinacijom u skladu sa klasifikacijama SZO-a za sada ocenjena kao: Nije moguće oceniti", navodi HALMED.

U drugom slučaju im uz prijavu nije došla gotovo nikakva dokumentacija, zatražili su je pa je i ta prijava u sistem ubačena kao prijava koju nije moguće oceniti, a što se prethodnih tri prijava tiče, reč je bila o starijim osobama s teškim zdravstvenim stanjem. U sva tri navedena slučaja kao uzrok smrti utvrđen je zastoj srca.
Foto: Profimedia/UPI
"I tokom razdoblja u kojem se vakcinisanje sprovodi mogući su smrtni ishodi zbog drugih uzroka, koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati sa vakcinisanjem. U EU svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83 posto starije od 65 godina", navodi HALMED.

Najčešće ozbiljne nuspojave su osip i svrab, ređe prolazna paraliza lica, navodi portal.

"Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabeležene reakcije preosetljivosti koje su se manifestovale kao osip, svrab i koprivnjača nedugo nakon primene cepiva, zbog čega su primenjeni antialergijski lekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi. Takođe, ređe su zabeležene reakcije paralize lica, odnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritiska nerv i najčešće je reč o prolaznom stanju", ističu u HALMED-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: