Koja vakcina stvara najviše antitela? VIDEO

Da li je neka vakcina efikasnija od drugih? Šta su pokazala dosadašnja istraživanja?

Izvor: B92

Subota, 20.02.2021.

14:30

Default images
Foto: EPA-EFE/Fabio Frustaci

"Prva doza Fajzer vakcine je vrlo efikasna, ali antitela nisu jedina mera efikasnosti. Što se njih tiče, sve vakcine su se pokazale jako dobro. Fajzerova vakcina sa prvom dozom najbrže stvara antitela, ali su dobri rezultati i kod Sputnjik V i kineske vakcine. Kod kineske se malo kasnije stvara odgovor, ali to ne bi trebalo da zabrine ljude", rekla je za Jutro Prve TV dr Marija Gnjatović, istraživač saradnik Instituta za primenu nuklearne energije INEP

Oni koji su vakcinisani kineskom vakcinom trebalo bi da proveravaju antitela od dve nedelje posle druge doze, pa kasnije. Proizvođači su dali preporuku da će njihova vakcina delovati i do dve godine.

"Na osnovu vrednosti antitela koja se stvaraju, verujem da je tako, jer se stvaraju vrednosti antitela slična onima kada je neko zaražen i ima tešku kliničku sliku, a takva zaštita traje duže od godinu dana", ističe Gnjatović.

Niste dobili SMS za revakcinaciju?

U narednih nekoliko meseci, stvari će biti jasnije, jer će se pratiti vakcinisane osobe pa će istraživači moći da dobiju više odgovora i potpunije podatke o tendenciji opadanja antitela kod različitih vakcina.

Za kinesku vakcinu Sinofarm trenutno ima najmanje informacija jer je nešto kasnije počela da se primenjuje, ali generalno sve vakcine imaju veoma dobre rezultate kada je stvaranje antitela u pitanju, naglasila je Gnjatović.

Što se ruske vakcine Sputnjik V tiče, antitela se stvaraju nešto kasnije nego kod Fajzer vakcine, a veoma dobro radi kod osoba koje su preležale koronu pa već imaju neka antitela, objašnjava.

Što se vakcine Astrazeneke tiče, Gnjatović kaže kako se očekuju vrlo slični efekti kao kod Sputnjika V, jer je isti tip vakcine u pitanju.

Pogledajte ceo intervju u video-snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: