Dva soja spojila su se u hibrid, objavljeno i gde je otkriven

Dva soja koronavirusa spojili su svoje genome u visoko mutiranu hibridnu verziju virusa.

Izvor: NewScientist

Sreda, 17.02.2021.

11:01

Default images
Foto: shutterstock/Billion Photos

Slučaj rekombinacije otkriven je u uzorku virusa u Kaliforniji, a njegovo otkriće upozorava da bismo možda mogli ući i u novu fazu pandemije. Kako piše New Scientist, novi hibrid virusa rezultat je rekombinacije visoko prenosive varijante otkrivene u Velikoj Britaniji i verzije virusa otkrivene u Kaliforniji za koju se pretpostavlja da je odgovorna za nedavni veliki talas zaraze u Los Anđelesu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Reč je o varijanti B.1.429 koronavirusa koji je otporan na postojeća antitela onih koji su već preboleli koronu. Uz britanski, južnoafrički i brazilski, kalifornijski soj još je jedna, dugo cirkulišuća mutacija koronavirusa.

"Još je manji broj zaraženih kalifornijskim sojem, ali čini se da je ova verzija zaraznija od izvorne, što ne znači da je reč o težem obliku kliničke slike. Ono što zasad znamo o britanskom soju uliva nadu da većina vakcina pruža zaštitu i protiv novih sojeva tako da se nadamo da će tako biti i u slučaju ovog kalifornijskog", ocenila je dr Džasmin Plamer, iz Medicinskog centra Cedars-Sinai u Los Anđelesu.

Rekombinaciju britanskog i kalifornijskog soja otkrila je dr Bet Korber iz Nacionalne laboratorije Los Alamos u Novom Meksiku. Ona je još pre dva nedelje na predavanju u Njujorškoj akademiji nauka nagovestila da je u bazi američkih virusnih genoma uočila prilično jasne dokaze o tome.
Foto: depositphoto/Krisdog
Ako se potvrdi njeno otkriće, ovo će biti prvi "rekombinant" otkriven u ovoj pandemiji. U decembru i januaru dve su istraživačke grupe objavile da nisu pronašli empirijske dokaze o rekombinaciji virusa, iako se to već dugo očekivalo, jer je to uobičajeno kod koronavirusa. Za razliku od redovne mutacije, gde se promene akumuliraju jedna po jedna, rekombinacija može okupiti više mutacija u jednom potezu.

Riječki imunolog prof. dr Zlatko Trobonjača objasnio je kako se rekombinacija događa u stanjima kada dva različita virusa pripadnika istog roda, na primer koronavirusa ili virusa gripa, zaraze istu ćeliju i potom mehanizmom replikacijskog ciklusa međusobno pomešaju proizvode svojih genetskih uputstava stvarajući novi virusni entitet koji predstavlja kombinaciju ova prethodna dva virusa.

Time nastaju virusi novih karakteristika u smislu mogućnosti infekcije ćelije, replikacije, mogućnosti širenja u populaciji, virulentnosti i patogenosti. Protiv takvih novih oblika virusa praktički niko u populaciji nema stvorenu imunost, pa se lako šire zbog čega mogu uzrokovati nove pandemije. Stvaranja novih rekombinantnih oblika virusa i posledičnih pandemija bilo je više u prošlosti, a najpoznatija je pandemija španskog gripa. Bet Korber je uočila samo jedan rekombinantni genom među hiljadama sekvenci i nije zasad jasno prenosi li se virus s osobe na osobu ili je to bilo samo jednokratno.

Dr Sergej Pond sa Univerziteta Templ u Pensilvaniji, koji se bavi rekombinatima i upoređuje hiljade sekvenci genoma prenesenih u baze podataka, napominje kako još uvek nema dokaza o široko rasprostranjenoj rekombinaciji, ali takođe podsjeća na činjenicu kako se svi "koronavirusi rekombinuju, pa je pitanje kada će se to dogoditi, a ne hoće li se dogoditi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: