Željno iščekivanje Torlakove vakcine: "Kolege znaju svoj posao"

Doktorka Danica Grujičić ponovila je za TV Prva da bi volela da bude prva koja će primiti vakcinu koju će proizvesti Torlak, kao i da veruje u nauku i srpske lekare i naučnike.

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2021.

11:10

Default images
Foto: Printscreen/Prva TV

Navela je da je lepa vest što su naši stručnjaci otišli u Rusiju, kao i da su tamošnji naučnici došli u Srbiju kako bi ustanovili koji deo proizvodnje može da sprovede Torlak.

"To je reinkarnacija Torlaka, biti vakcinalno suverena država je vrlo važno", rekla je dr Grujičić za TV Prva i dodala da oporavkom Torlaka prestaju besmislene diskusije o vakcinisanju.

"Ja bih jako volela da prva primim vakcinu iz Torlaka, ja podržavam moje kolege koji odlično znaju svoj posao", navodi ona ali naglašava da država mora da uloži dovoljno sredstava u ovu instituciju.

Savetuje onkološkim pacijentima da oni kod kojih miruje proces mogu da prime bilo koju vakcinu, dok oni koji imaju aktivnu terapiju ipak moraju da se dogovore sa svojim onkologom.

"Njihov imuni sistem je oštećen hemioterapijom, pa vakcinacija kod njih nema mnogo efekata", ističe dr Grujičić.

Smatra da oni koji su preležali koronavirus imaju antitela posebno ako su posle bolesti bili u kontaktu sa virusom, te da te osobe mogu da sačekaju sa vakcinacijom, i da prvestvo daju onima koji su izloženi većem riziku od oboljevanja i teže kliničke slike.

Početkom januara je rekla da veruje da će uz vakcinaciju i disciplinu u martu biti lakše i da će biti popuštanja mera - u ovom gostovanju rekla je da je moguće da će se za mesec-dva epidemiološka situacija stabilizovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: