Trećina kovid-pacijenata koji su bili na respiratoru imaju posttraumatski stresni poremećaj

Trećina pacijenata koji su imali teže oblike oboljenja kao posledice koronavirusa sada su razvili posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), navodi se u istraživanju koje je za cilj imao istraživanje posledica kovida 19 na mentalno zdravlje.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2021.

12:11

Trećina kovid-pacijenata koji su bili na respiratoru imaju posttraumatski stresni poremećaj
Foto: Chanintorn.v/Shutterstock

Kako navodi "Gardijan", u istraživanju koje je obuhvatilo 13.049 osoba došlo se do zaključka da takođe svaki peti pacijent koji je primljen u bolnicu ali nije bio na respiratoru ima posttraumatski stresni poremećaj.

Najčešći sindrom PTSP koji je zabeležen kod ispitanika jesu ponovna proživljavanja traumatičnih događaja, poput sećanja, odnosno slika prostorija intenzivne nege, doktora koji su u punoj opremi ili drugih pacijenata.

Istraživanje koje je objavljeno u "BJPsych Open" pokazalo je da manje simptome PTSP-a imaju i oni ispitanici koji su bili upućeni na kućno lečenje, kao i oni kojima nije bila potrebna medicinska nega, ali su imali problema sa disanjem. "Možemo da zaključimo da pandemija vrlo verovatno ima dugoročne i akutne posledice, i ove informacije su značajne kako bi se mogla utvrditi prikladnija terapija u budućnosti. Takođe će pomoći da se redukuju dugoročne posledice po mentalno zdravlje"; navodi dr Adam Hempšir, član istraživačkog tima, navodi "Gardijan".

PTSP uzrokuju psihološki traumatični događaji koji predstavljaju preteću smrt ili ozbiljnu povredu same osobe ili drugih. Događaji koji su povod zovu se "stresori", a mogu se doživeti izolovano ili u većim grupama.

Nasilni napad, kao npr. silovanje ili prepad, automobilska ili avionska nesreća, prirodne nepogode kao zemljotresi ili uragani, stresori su koji uzrokuju obolevanje od PTSP-a. U nekim slučajevima gledanje stradanja ili ubijanja druge osobe, ili saznanje da je blizak prijatelj ili član porodice u ozbiljnoj opasnosti izaziva ovakav poremećaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: