Objavljena važna tabela efikasnosti najpoznatijih vakcina

Monika Gandi, infektolog Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, objavila je veoma zanimljivu tabelu o vakcinama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2021.

13:01

Objavljena važna tabela efikasnosti najpoznatijih vakcina
Ilustracija/Foto: siam.pukkato/Shutterstoc

Ona je u tabeli dala pregled rezultata kliničkih ispitivanja šest najpoznatijih vakcina protiv kovida 19. To su redom vakcine - Moderne, Fajzera, Astrazeneke, Džonson i Džonsona, novavaks i ruska vakcina sputnik V.

U tabeli se navodi mehanizam delovanja pojedine vakcine, u koliko se doza prima, broj ljudi na kojima je ispitano tokom kliničkih ispitivanja, efikasnost zaštite od hospitalizacije i smrti, efikasnost zaštite od težeg oblika bolesti (ne mora da zahteva hospitalizaciju) te efikasnost protiv blažeg oblika bolesti.

Najvažnija je u tabeli kolona označena žutom bojom, naglašava doktorka Gandi. Naime, prema kliničkim ispitivanjima, svih šest vakcina pruža stoprocentnu zaštitu od hospitalizacije, odnosno smrti. Niz evropskih zemalja ne vakciniše Astrazenekom starije od 65, ali Hrvatska vakciniše. Oni su do sada naručili 2,7 miliona njihovih vakcina. U Srbijii je za sada moguće birati izmeđi vakcina - Fajzera, sputnjika V, Sinofarmove.
Deo evropskih zemalja odlučio je da ne vakcinišu građane starije od 65 godina Astrazenekinim vakcinama. Francuska, Nemačka, Belgija, Danska, Švedska i neke druge zemlje su odredile starosna ograničenja za tu vakcinu, koje su razvile englesko-švedska kompanija Astrazeneka i Univerzitet Oksford, zbog nedostatka podataka procene rizika među starijim stanovništvom.

Hrvatska nije donela takvu odluku, a direktor HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao, prenosi Indeks, da je Evropska agencija za lekove (EMA) registrovala tu vakcinu za prevenciju bolesti kovid 19 kod osoba starijih od 18 godina.

"Moramo naglasiti da nijedan ispitanik koji je primio vakcinu nije imao teže simptome i nije bio hospitalizovan, dakle efikasnost na teže oblike bolesti je praktično 100%", rekao je Capak. Tabelu efikasnosti vakcina koju je objavila dr Gandi na Fejsbuku prokomentarisao je Gordan Lauc, član Naučnog saveta Vlade Hrvatske:

"U ovoj tabeli su pregledno prikazani rezultati kliničkih studija različitih vakcina. Ukratko, sve vakcine veoma efikasno štite protiv teškog oblika bolesti, što je najvažnije za pojedince koji se vakcinišu." Kaže i da ništa nije 100% sigurno, pa tako niti vakcine.

"Igla možda nije savršeno sterilna, ili vam sestra neće dobro dezinfikovati mesto uboda pa možete dobiti i neku gadnu infekciju. Možda dobijete neugodnu reakciju imunog sistema na vakcinu, ali to se s podjednakim rizikom može dogoditi pri infekciji bilo kojim virusom, bakterijom, pa čak i ako nešto pojedete ili udahnete", naveo je Lauc, te dodao da svako ko dobije priliku da se vakciniše, to treba i da uradi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: