Oksford i Astrazeneka: Naša vakcina je efikasna 76 odsto tri meseca nakon prve doze

Vakcina protiv kovida 19 koju razvijaju Univerzitet Oksford i Astrazeneka ima efikasnost od 76 odsto u prva tri meseca od primanja jedne doze, s većom efikasnošću nakon primljene druge doze, pokazali su rezultati istraživanja.

Izvor: B92

Sreda, 03.02.2021.

13:39

Oksford i Astrazeneka: Naša vakcina je efikasna 76 odsto tri meseca nakon prve doze
Foto: Tanjug/AP

Rezultati studije, za sada bez recenzije stručnjaka, podržavaju odluku Velike Britanije da vremenski razmak između dve doze produži na 12 nedelja, dodaje Univerzitet Oksford.

Britanija je odlučila prvom dozom da vakciniše što više ljudi kako bi primili barem neku zaštitu protiv virusa, a Astrazeneka je pozdravila taj potez tvrdeći da je produženje intervala između dve doze najbolja strategija.

Rezultati kliničkih ispitivanja na učesnicima koji imaju između 18 i 55 godina u Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi su pokazali da je efikasnost vakcine od 22. do 90. dana nakon prve doze 76 odsto i da tokom tromesečnog razdoblja zaštita nije oslabila, tvrde oksfordski akademici.

S 12 ili više nedelja do primene druge doze efikasnost se penje na 82,4 odsto. Kada se druga doza primi manje od šest nedelja od prve doze, efikasnost iznosi 54,9 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: