Britanski stručnjak: Vakcinisani mogu da prenose koronavirus

Britanski vodeći epidemiolog Džonatan Van Tam upozorio je da osobe koje su primile vakcinu protiv kovida 19 mogu da prenesu infekciju i trebalo bi da nastave da poštuju pravila zaključavanja.

Izvor: Beta

Nedelja, 24.01.2021.

13:20

Britanski stručnjak: Vakcinisani mogu da prenose koronavirus
Foto: Profimedia

Van Tam, koji je i zamenik ministra zdravlja Velike Britanije, naglasio je da naučnici "još ne znaju uticaj vakcine na prenošenje (zaraze)", preneo je Bi-Bi Si.

On je rekao da vakcina daje "nadu", ali da stopa zaraze mora brzo da počne da opada. Ministar zdravlja Velike Britanije rekao je da je 75 odsto građana starijih od 80 godina primilo prvu dozu vakcine.

Za kompletan proces vakcinacije potrebne su dve doze vakcina kompanija Fajzer-Biontek i Oksford-Astrazeneka, a broj vakcinisanih do sada pokazuje one koji su primili samo prvu dozu. Profesor Van Tam je rekao je da "nijedna vakcina nikada nije bila" 100 odsto efikasna, tako da nema zagarantovane zaštite.

On je naveo da su potrebne najmanje tri nedelje posle vakcinacije kako bi se u potpunosti razvio imuni odgovor kod starijih osoba.

"Čak i kada primite obe doze vakcine, možda ćete i dalje preneti kovid 19 nekom drugom i lanci prenosa će se nastaviti", rekao je Van Tam. On je upozorio građane da se pridržavaju mera i posle vakcinacije kako ne bi izlagali rizicima druge ljude koji čekaju da prime svoju dozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: