Profesor Boljević sa ruskog univerziteta: "Sputnjik V će da štiti i duže od dve godine" VIDEO

U Srbiji je do danas u prevenciji koronavirusa vakcinisano oko 85.000 građana. Za sada su na raspolaganju tri vakcine, a do kraja meseca očekuje se da u Srbiju stigne i četvrta od ukupno pet, koliko se trenutno koristi u svetu. Prema dosadašnjem iskustvu, najveće interesovanje građana vlada za rusku vakcinu sputnjik V.

Izvor: B92

Petak, 22.01.2021.

15:42

Default images
Foto: Printskrin/Prva TV

"Drugu dozu primio sam 2. decembra i od 22. decembra imam potpuni imunitet i zaštitu od koronavirusa. Nisam imao neželjenih reakcija. Osećam se kao u non-kovid vremena. Nalazi iz krvi pokazali su da imam 11 antitela. Svi oni koji su primili sputnjik V krajem marta imaju odlična antitela i sada. Verujemo da će imunitet od te vakcine da traje najmanje dve godine", otkriva za "150 minuta" profesor Sergej Boljević, šef katedre za patologiju Sečenovskog univerziteta u Moskvi.

Kako kaže, u Rusiji nema redova za vakcinaciju, jer je sve organizovano preko interneta. Na ruskom tržištu postoje još dve vakcine. EpiVakKorona je već posle druge faze kliničkog ispitivanja imala efikasnost od 100 odsto.

"Ona je ipak drukčija, to su sintetički proteini koji se prave od koronavirusa i malo drugačije radi. Ona automatski može da se primenjuje i na one starije od 60 godina dok je sputnjik morao da ima dopunska ispitivanja, pa je 25. decembra dobila dozvolu i za ljude starije od 60 godina. EpiVakKorona još nije ispitana na mlađima od 18 godina, ali i to se očekuje do kraja godine. I ima sputnjik light koji se daje samo u jednoj dozi za masovnu upotrebu, ali ona štiti samo 4,5 meseci".

On smatra de će za Srbiju biti plus ako se ispostavi da imamo uslove da proizvodimo vakcine visoke tehnologije kao što je sputnjik V.

Prof. dr Vladimir Jakovljević, koji je takođe profesor na Univerzitetu Sečenov u Rusiji, ali je i dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu tvrdi da jedino sa vakcinacijom možemo da postignemo takav nivo imuniteta da možemo koronu da držimo pod kontrolom, odnosno da bude na nivou sezonske bolesti za koju postoje rizici koliki i za grip.

"Rizik koji je preuzela Švedska sa tim prokužavanjem je veliki i pokazuje da može da dođe do velikog broja smrtnih slučajeva iako kad gledamo brojke on ne deluje dramatično veliki", konstatuje Jakovljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: