"Očekujemo da sinofarm vakcine sutra budu spremne za upotrebu" VIDEO

Milion doza vakcine protiv korone stiglo je u Srbiju. Agencija za lekove je pri kraju postupka za sinofarm, sati su u pitanju, a uporedo se završavaju i postupci za ostale vakcine da bi građanima bile dostupne u što većem broju, otkriva Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, koga je pozvala TV Prva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2021.

10:51

Foto: Printskrin/Prva TV

"Žurimo da završimo posao što pre, ali se trudimo da ispoštujemo tri ključna parametra - kvalitet, efikanost i bezbednost. Nadam se da će sinofarm sutra biti spremna za upotrebu", kaže Zelić.

Kako saznaje, trenutno je 9 vakcina u svetu reistrovano, a samo dve zemlje osim nas imaju tri vakcine, to su Argentina i Velika Britanija. Srbija ima prednost što su te vakcine sa tri različite teritorije.

"Kontraindikacije su ispitane i kod sinofarma, kao i kod prethodno dve registrovane vakcine. Pacijenti koji imaju i teška oboljenja mogu da ih primaju, osim trudnica, na kojima nisu ispitane, i kod onih koji imaju alergiju na neki od sastojaka vakcine. Čak ni alergija na penicilin nije kontraindikacija ako neko nema alergiju na druge lekove i antibiotike. Najniža granica da neko dobije vakcinu je 16 godina kod Fajzerove vakcine, kod sinofarma i sputnjika V 18 godina".

Od petka, kada je bilo svega 12 neželjenih reakcija, brojno stanje nije se promenilo i to je, kako smatra, očekivano. Bile su sistemskog tipa, ali i lokalne. Takođe, iako se u početku savetovalo ženama da ne planiraju potomstvo ako žele da prime vakcinu, situacija se, dodaje Zelić, promenila.

"Apsolutno nema nikakvih efekata na plodnost ni kod jedne od ovih vakcina. Nema nikakvih dokaza ni jednog jedinog slučaja do sada koji je pokazao bilo kakve efekte na bebe i plodnost."

Kako se vakcinama snabdevaju zemlje u regionu saznajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: