Često se čuje 'imam povišene transaminaze', a to znači da kovid napada još jedan organ VIDEO

Mnogi pokazatelji govore da je situacija sa koronavirusom dosta bolja. Smanjuje se broj zaraženih i preminulih, broj onih kojima je potrebno bolničko lečenje u ravnoteži je sa brojem onih koji se uspešno oporavljaju. Iz kovid-sistema izlaze banjska lečilišta, Institut za reumatologiju i Institut za ortopediju "Banjica"… Situacija je, ipak, i dalje veoma ozbiljna i trebaće još mnogo vremena da se normalizuje. Najbolje to znaju ono koji su od početka epidemije u tzv. crvenoj zoni i imaju ogromno iskustvo sa koronavirusom.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2021.

16:09

Default images
Foto: Printskrin/Prva TV

Da se virus polako povlači, potvrdila je direktorka KBC "Bežanijska kosa", docent dr Marija Zdravković, ali i rekla da to da li će on nastaviti da se povlači ili će opet krenuti u "kontraofanzivu" zavisi i od našeg ponašanja.

Trenutno u bolnici imaju 223 pacijenta, dakle 20 odsto kapaciteta je slobodno.

"Ovaj broj će se verovatno promeniti jer nam i dalje dolaze novi pacijenti. Takođe primamo i one koji nisu pozitivni, a imaju obostranu upalu pluća. U ova tri talasa epidemije imali smo tri pika koji su pokazali da što je više obolelih, to je i više težih kliničkih slika."

U poslednja dva meseca, kako kaže dr Zdravković, imaju pacijente kod kojih kovid napada jetru, pa se često čuje 'imam povišene transaminaze'.

"To je sada udruženo dejstvo i lekova i virusa. Sad već znamo da receptori za virus postoje u velikom broju i u jetri. Svaka osoba ima različito ispoljavanje tih receptora u plućima, u jetri i u krvnim sudovima, pa je zato klinička slika ovog oboljenja i različita. Sam virus izaziva promenjeno emotivno reagovanje, jer utiče i na mozak, pokazuje jedno američko istraživanje. Ljudi su osećali uznemirenost tokom bolesti, otkriva dr Zdravković za "150 minuta".

Lekari KBC "Bežanijska kosa" formirali su naučni registar njihovih pacijenata i objavili rad koji je dobio pozitivne recenzije svetskih stručnjaka, a koji ukazuje na to koji parametri kod intenzivnih bolesnika mogu da ukažu da će doći do pogoršanja stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: