Ovako izgleda proces vakcinisanja Fajzerovom vakcinom

Oni koji su se odlučili da se vakcinišu Fajzer/Biontekovom vakcinom već znaju da se ona sprovodi samo kod osoba starijih od 16 godina i da su potrebne dve doze u razmaku od 21 dana. Imunitet protiv virusa treba da steknu 7 dana od primene druge doze. A kako sam proces aplikacije vakcine koja se proizvodi u Belgiji izgleda znaju samo oni koji su to iskustvo doživeli danas, pa u nameri da vam približimo to, dajemo uputstvo Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Izvor: B92

Petak, 15.01.2021.

15:08

Default images
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC /bs

Izvođenje vakcinacije

1) Osoba svojim pristupanjem na vakcinalni punkt daje saglasnost potpisivanjem obrasca saglasnosti za preporučenu imunizaciju. Lekar koji je prisutan na vakcinalnom punktu je dužan da pruži dodatne informacije o vakcini i postupku vakcinacije ukoliko se to zahteva.

2) Utvrđivanje postojanja privremenih/trajnih kontraindikacija za imunizaciju

Lekar na vakcinalnom punktu uzima potrebne anamnestičke podatke od osobe koja treba da se vakciniše i pregleda je u cilju utvrđivanja postojanja kontraindikacija.

A kontraindikacije za primenu vakcine su:

* Ranija ozbiljna alergijska reakcija (anafilaksa) na komponente vakcine

* Teška neželjena reakcija nakon prethodne doze vakcine

* Akutna bolest

* Febrilno stanje

* Trudnoća

* Dojenje

Postojanje privremene kontraindikacije upisuje se u zdravstvenu dokumentaciju i određuje se vreme i mesto sprovođenja odložene imunizacije.
Foto: Depositphotos, valuavitaly
Mere opreza

Kod osoba sa težim poremećajima koagulacije, zbog intramuskularne primene, vakcinu treba primeniti samo ukoliko se proceni da je korist veća od rizika za primenu vakcine.

Kod imunokompromitovanih osoba, uključujući i one na imunosupresivnoj terapiji, intenzitet imunog odgovora na vakcinu može biti smanjen.

Zbog ograničene efektivnosti, moguće je da kod nekih osoba nakon primene vakcina ne obezbedi zaštitu.

Aplikacija vakcine:

Vakcina se daje u deltoidni mišić (spoljašnji mišić ramena) nedominatne ruke tako što se planirano mesto uboda dezinfikuje tupferom natopljenim 70% alkoholom. Pre izvlačenja doze za svakog pacijenta čep na bočici rastvorene vakcine prebriše se tupferom natopljenim istim procentom alkohola. Sačekati da se osuši jedno 30 sekundi i onda špricem iz bočice izvući dozu od 0,3 ml vakcine

Vakcinisana osoba treba da se zadrži na vakcinalnom punktu najmanje 15 minuta nakon primanja vakcine radi opservacije.

Svakoj vakcinisanoj osobi izdaje se lični karton o izvršenoj imunizaciji u koji se upisuje datum kada treba da primi drugu dozu vakcine (u razmaku od 21.dana nakon prve doze). Prijavljivanje neželjenih reakcije nakon vakcinacije

Neželjene reakcije zabeležene u kliničkim studijama nakon Fajzerove vakcine uključivale su bol na mestu injekcije (84,1%), zamor (62,9%), glavobolju (55,1%), bol u mišićima (38,3%), jezu (31,9%), bol u zglobovima (23,6%), povišenu telesnu temperaturu (14,2%), otok na mestu injekcije (10,5%), crvenilo na mestu injekcije (9,5%), mučninu (1,1%), malaksalost (0,5%) i limfadenopatiju (0,3%).

Teške alergijske reakcije prijavljene su nakon primene tokom masovne vakcinacije, odnosno izvan kliničkih ispitivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: