Imunitet na kovid 19 traje najmanje pet meseci

Osobe koje su preležale koronavirus najverovatnije će bar pet meseci imati imunitet, ali postoje dokazi i da osobe sa antitelima mogu da imaju i šire virus, pokazala je najnovija studija britanskih naučnika.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.01.2021.

12:12

Imunitet na kovid 19 traje najmanje pet meseci
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Istraživanje koje su objavili naučnici Javnog zdravlja Engleske (PHE) pokazalo je da su takve infekcije veoma retke, prenosi Rojters.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da osobe koje su preležale virus u prvom talasu početkom 2020. godine mogu ponovo da se zaraze.

"Znamo da oni koji su preležali infekciju imaju antitela i da su zaštićeni od ponovne infekcije, ali ne u potpunosti i ne znamo koliko dugo će trajati ta zaštita. Postoji rizik da se opet zaraze ali da ne razviju težak oblik bolesti, ali i da je prenesu drugima", izjavila je viša savetnica pri PHE Suzan Hopkins, koja je i koautorka studije.

Istraživanje je obavljeno od juna na desetinama osoba koje su preležale koronavirus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: