Kineska vakcina efikasna 50,4 odsto

Prema najnovijim rezultatima, utvrđeno je da je vakcina protiv koronavirusa koju je razvio kineski "Sinovac Biotech" efikasna tek 50,4%.

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2021.

08:16

Kineska vakcina efikasna 50,4 odsto
Foto: Profimedia

To znači da je vakcina znatno manje efikasna od prethodnih podataka - sa jedva preko 50 odsto potrebnih za regulatorno odobrenje.

Prošle nedelje istraživači sa Instituta Butantan, koji je sprovodio ispitivanja u Brazilu, objavili su da je ova vakcina imala 78 odsto efikasnosti u odnosu na "blage do teške" slučajeve kovida 19. Ali u utorak su otkrili da u izračunavanje ovog procenta nisu uključeni podaci iz grupe "vrlo blagih infekcija", među onima koji su razvili bolest a primili su vakcinu, i koji nisu zahtevali lekarsku pomoć.

Sa uključivanjem ovih podataka, stopa efikasnosti sada iznosi 50,4 odsto, rekli su istraživači.

Ali Butantan je naglasio da je vakcina 78 odsto efikasna u sprečavanju blažih slučajeva kojima je bilo potrebno lečenje i 100 odsto efikasna u sprečavanju umerenih do ozbiljnih slučajeva.

Rezultati ispitivanja kineske vakcine razlikuju se od zemlje do zemlje.

Turski istraživači su prošlog meseca rekli da je vakcina KoronaVak bila efikasna 91,25 odsto , dok je Indonezija, koja je u sredu počela svoj program masovne vakcinacije, rekla da je efikasna 65,3 odsto.

Kineska vakcina je , uz onu proizvođača AstraZeneka , druga koju brazilski regulator trenutno razmatra za odobrenje, a nekoliko zemalja, uključujući Indoneziju, Tursku i Singapur, naručilo je ovu vakcinu, navodi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: