Naučnici: Slatki pelin efikasan protiv kovida 19 u laboratoriji

Slatki pelin je biljka koja vodi poreklo iz Azije. Proizvodi antimalarijski agens artemisinin, a naučnici iz Njujorka, Vašingtona i Vorstera su otkrili da ekstrakti ove biljke pokazuju antivirusnu aktivnost protiv koronavirusa

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2021.

17:44

Naučnici: Slatki pelin efikasan protiv kovida 19 u laboratoriji
Uzgoj slatkog pelina. Foto: Profimedia

Sama studija još čeka na naučne recenzije pre nego što bude objavljena u nekom od časopisa, a za sada je objavljena na platformi bioRxiv. Važno je napomenuti da ova platforma ne objavljuje definitivne zaključke, već studije koje čekaju na recenziju ostalih naučnika.

Pamela Veders, jedna od učesnica istraživanja, objasnila je kako je potrebno još istraživanja da bi došli do zaključka da li slatki pelin može da bude jeftini način tretmana za simptome koronavirusa.

Slatki pelin pokazao je antivirusnu aktivnost i ranije

A. annua (latinsko ime ove biljke) koristi se u medicinske svrhe već dugo - kao lekovita biljka upotrebljava se duže od 2000 godina.

Jedna studija sprovedena 2005. godine isto tako je pokazala da slatki pelin ima antivirusni učinak i protiv virusa SARS-COV-1, koji je bio odgovoran za epidemiju SARS-a 2002. i 2003. godine.

Takođe, efikasan je i protiv "citokinske oluje", koju iskuse mnogi oboleli od kovida 19, prenosi Zimo.

Jeftina pilula kao lek

Američki naučnici postavili su hipotezu da u prah smrvljeni osušeni listovi slatkog pelina koji bi se stavili u pilulu mogu da predstavljaju jeftin pristup lečenju infekcija koronavirusom.

Testirali su ekstrakte iz sedam različitih uzgoja A. annue, sa četiri različita kontinenta. Ocenili su i povezanost antivirusne efikasnosti sa artemisininom, sadržajem potpunih flavonoida, kao i sa suvom masom lišća slatkog pelina.

Svi ekstrakti pokazali su antikoronavirusnu aktivnost. Čak ni starost uzorka nije igrala ulogu u efikasnosti, jer je i uzorak prikupljen još 2008. godine pokazao jednaku antivirusnu aktivnost kao i svežiji uzorci.

To zapravo sugeriše da su aktivni sastojci u biljci hemijski stabilni bez obzira na uzgoj. Ako su dugoročno pohranjeni na suvom mestu i na sobnoj temperaturi, to bi trebalo da bude dovoljno da zadrži ta svojstva, smatraju istraživači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: