Dr Marija Gnjatović, INEP otkriva da li smo 100 odsto zaštićeni vakcinom VIDEO

Imunitet na koronavirus u Srbiji steklo je oko 30 odsto stanovništva. Da bi se zaustavilo širenje virusa, neophodno je dostići 60 odsto. Kako sada stvari stoje, imajući u vidu i vakcinu, to će se postići krajem proleća ili početkom leta.

Izvor: B92, TV Prva

Petak, 08.01.2021.

15:26

Dr Marija Gnjatović, INEP otkriva da li smo 100 odsto zaštićeni vakcinom VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) je pre nekoliko dana primila vakcinu sputnjik V i za 20 dana treba da dobije drugu dozu. Za sada se dobro oseća.

"Niko ne može da tvrdi da smo 100 odsto zaštićeni ni nakon vakcine, može da se javi neki blaži oblik bolesti. Ne postoji ni dokaz da vakcinisane osobe ne mogu biti prenosioci tako da je vrlo važno poštovanje epidemioloških mera i dalje", istakla je Gnjatovićeva za "150 minuta".

Kako tvrdi, ko god je preležao koronu treba da se vakciniše, ali treba da se ostavi dovoljno vremena da se organizam oporavi, da prođe mesec do dva od poslednjih simptoma koje je pacijent imao. Vakcina će, objašnjava ona, samo pojačati dejstvo, odnosno odbranu našeg organizma i produžiti trajnost već stvorenog imunološkog odgovora na ovaj virus.

"Takođe treba da je prime svi osim trudnica, jer na njima nije ispitana, ali ni osobe sa ozbiljnim alergijskim reakcijama i oni imaju ozbiljne hronične bolesti ne treba to da rade bez konsultacije lekara", dodala je Gnjatovićeva.

A zašto se odlučila za rusku vakcinu saznajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: