Iz jedne Fajzerove bočice i do šest doza vakcine, sve manje od jedne doze baciti FOTO

Evropska agencija za lekove objavila je da svaka bočica vakcine kompanija Fajzer i Biontek sadrži do šest doza vakcine protiv kovida 19.

Izvor: B92

Petak, 08.01.2021.

13:24

Iz jedne Fajzerove bočice i do šest doza vakcine, sve manje od jedne doze baciti FOTO
Foto: Tanjug/AP

U ažuriranom uputstvu za upotrebu vakcine "komirnati” Fajzera i Bionteka navodi se da je, da bi se iz jedne bočice izvuklo šest doza, potrebno koristiti špriceve i/ili igle zapremine ne veće od 35 mikrolitara.

U EMA navode da, ako se koriste "standardni špricevi i igle", zapremnina jedne vakcine "možda neće biti dovoljna za izdvajanje šeste doze iz bočice". Dodaje se da ako količina vakcine koja ostane u bočici nakon pete doze ne može obezbediti punu dozu (0,3 ml), zdravstveni radnik mora odbaciti bočicu i njen sadržaj.

Naglašava se da se ne sme mešati više bočica da bi se dobila potrebna doza vakcine, a da se neiskorišćena vakcina mora baciti šest sati nakon razblaživanja.

U EMA podsećaju da je "komirnati" vakcina za sprečavanje bolesti kod ljudi od 16 godina i starijih i da je odobrena u EU 21. decembra 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: