Popis sastojaka Fajzerove vakcine protiv koronavirusa

Otkako je Američka uprava za hranu i lekove odobrila Fajzerovu vakcinu za hitnu upotrebu 11. decembra, započelo je i vakcinisanje.

Izvor: B92

Sreda, 16.12.2020.

18:42

Popis sastojaka Fajzerove vakcine protiv koronavirusa
Foto: Depositphotos/alexraths

Otkriveni su i sastojci vakcine koje će primiti ljudi šitom sveta.

U Americi su prvi počeli da se vakcinišu zdravstveni radnici i korisnici domova za starije, dok će svi oni izvan kritičnih grupa morati da sačekaju još nekoliko meseci. Ipak sve zanima koji je tačan sastav navedene vakcine.

mRNA tehnologija

Fajzerova vakcina protiv kovida 19 napravljeno je koristeći noviju tehnologiju zvanu glasnička RNK (mRNK). Istu tehnologiju, na primer, koristila je i Moderna pri izradi svoje vakcine.

Glasnička RNK radi tako da kodira delove spajk proteina koji se nalazi na površini virusa SARS-CoV-2. Vakcine koje deluju na principu mRNK koriste delove kodiranog proteina za stvaranje imunološkog odgovora u telu koje zatim počinje da stvara antitela. Tek nakon što vakcina izazove imunološki odgovor, telo će eliministati i protein i mRNK.

Antitela će ostati u telu, ali još se ne zna koliko dugo.

Šta se nalazi u vakcini protiv korone?

Objavljen je i potpuni popis sastojaka Fajzerove vakcine protiv korone. To su mRNA, lipidi, kalijev hlorid, monobazni kalijev fosfat, natrijum hlorid, dvobazni natrijum fosfat dehidrat i saharoza.

Lipidi su posle mRNA sledeći ključni sastojak vakcine.

"Lipidi, što su masti, koje čine malu sfernu ljusku oko mRNA", rekao je Vilijam Šafner, specijalista za zarazne bolesti i profesor Univerziteta Vanderbilt za magazin "Health".
Foto: Depositphotos/perig76
"Lipidi su način na koji je vakcina dostavljena vašem telu i ćelijama", dodaje stručnjak za zarazne bolesti Ameš A. Adalja, viši učitelj na "Johns Hopkins" Centru za zdravstvenu sigurnost.

"Lipidi pomažu da mRNA ostane netaknuta i stabilna sve dok ne uđe u naše telo i ne krene da radi svoj posao", objašnjava dr. Šafner.

"Nakon toga, lipidi se raspadaju i telo ih uklanja. Zbog toga su lipidi jedinstveni za ovu vrstu avkcine, a ostatak sastojaka je vrlo čest u vakcinama, dodaje za Health Džejmi Alan, profesorka i asistent farmacije i toksikologije na Fakultetu u Mičiganu i dodaje:

"Ostatak sastojaka je vrlo čest i u ostalim vakcinama".

"Svi sastojci imaju smisla"

"Kalijum hlorid, monobazni kalijum fosfat, natrijum hlorid i dvobazni natrijum, fosfat koriste se za održavanje stabilnosti vakcine, a saharoza je uobičajeni stabilizator", dodaje Alan.

"Kalijum hlorid je samo so", ističe dr Adalja, dok Alan dodaje:

"Saharoza je oblik šećera i služi kao stabilizator."

Stručnjaci saglasno kažu da svi sastojci vakcine imaju smisla i da na popisu nema ničega što bi navodilo na zabrinutost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: