Počinje ispitivanje vakcine protiv kovida na ljudima, saradnja s Rusijom

Iranske kompanije će uskoro početi sa ispitivanja vakcine protiv koronavirusa na ljudima, rekla je zvanična predstavnica Ministarstva zdravlja Sima Sadat Lari. Ona je dodala da Teheran, takođe, sarađuje sa Rusijom u vezi sa vakcinama protiv koronavirusa.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2020.

08:45

Default images

"Stručnjaci i članovi administracije naše zemlje su imali pregovore i sarađuju sa ruskim proizvođačima vakcina i trenutno je u toku razmatranje odgovarajućih dokumenata", rekla je Sima Lari. Kako je najavila, očekuje se i poseta po pozivu ruske strane.

Krajem septembra iranski ambasador u Rusiji Kazem Džalali je rekao da Iran namerava da sarađuje s Moskvom u vezi s proizvodnjom vakcine protiv kovida 19 i da je moguće potpisivanje dogovora o zajedničkoj proizvodnji vakcine, navodi "Sputnik".
Foto: GettyImages, Tim Boyle / Staff
"Trenutno se vakcinama protiv koronavirusa bave četiri kompanije, one su obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o tome dokle su stigle u tom procesu. Jedna ili dve kompanije će najverovatnije uskoro početi ispitivanja vakcine na ljudima", navela je Sima Lari.

Kako ističu u iranskom Ministarstvu zdravlja, ta zemlja nastoji da obezbedi vakcine na tri načina – preko fonda Kovaks, čiji je zadatak da osigura pristup vakcinama na međunarodnom nivou, kroz saradnju sa stranim zemljama i sopstvenim naporima.

Podsetimo, iranski predsednik Hasan Rohani proglasio je sredinom novembra opštu mobilizaciju nacije i vlade za suočavanje sa trećim talasom koronavirusa, nakon što su zdravstvene vlasti objavile rekordan broj novih slučajeva zaraze u ovoj najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku.

Broj obolelih u Iranu je premašio 760.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: