Tri navike bitno povećavaju rizik od zaraze koronom

Španski naučnici pozabavili su se ispitivanjem toga kako različita ponašanja i navike utiču na verovatnoću zaražavanja koronavirusom i došli su do zanimljivog otkrića: dostava namirnica i robe iz supermarketa, kao i izvođenje ljubimca u šetnju, najviše povećavaju rizik obolevanja od kovida 19.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2020.

18:01

Default images
Foto: Depositphotos-AllaSeberbina

Higijena nakon šetnje

Smatraju da psi možda negde pokupe virus i zatim ga šire i prenose tako što dodiruju kontaminirane javne površine, a potom dodiruju i ližu svoje vlasnike i površine u domovima u kojima žive. Životinje same ne obolevaju, ali s obzirom na to da mogu vlasniku i članovima porodice da prenesu virus i izazovu bolest, autori istraživanja upozoravaju vlasnike pasa na povećanu higijenu tokom i nakon izvođenja životinja u šetnju.

Onlajn naručivanje

Osim toga, istraživanje, koje su zajednički sproveli Univerzitet u Granadi i Andaluzijska škola javnog zdravlja, pokazalo je da onlajn naručivanje robe iz supermarketa s dostavom do kućnog praga povećava rizik za zarazu za neverovatnih 94 odsto i da je zapravo opasnije nego da odete sami u radnju.

Prostorije firme

Poređenja radi, isto istraživanje je pokazalo da povratak na posao u prostorije firme povećava rizik zaraze za 76 odsto, dok pozitivan nalaz na kovid 19 nekog od ukućana povećava rizik za 60 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: