U Hrvatskoj zabranjen uvoz bakarnih maski, Srbija sa ovim nije eksperimentisala

Pregledom propratne dokumentacije utvrđeno je da proizvođač taj proizvod ne smatra antivirusnom maskom

Izvor: jutarnji.hr/index.hr

Utorak, 24.11.2020.

13:53

U Hrvatskoj zabranjen uvoz bakarnih maski, Srbija sa ovim nije eksperimentisala
Ilustracija Foto: Depositphotos, Giambra

Takozvane bakarne maske, koje se prodaju po ceni od 5,2 evra (40 kuna), a reklamirane su kao antivirusne, zbog čega je u septembru za njima nastala pomama, ne mogu da se uvoze u Hrvatsku dok se ne otklone nepravilnosti koje je uočila inspekcija Ministarstva zdravlja u saradnji s Halmedom (Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode).

Hrvati su za kutiju od 5 komada plaćali i do 25 evra (200 kuna), ali se ispostavilo da te maske ne pružaju veću zaštitu od koronavirusa nego druge maske tipa IIR.

"Pregledom popratne dokumentacije utvrđeno je da proizvođač, suprotno od navoda na pakovanju, taj proizvod ne smatra antivirusnom maskom. Osim toga, podaci na pakovanju nisu ni u skladu s primenjenom normom EN 14683:2019 za hirurške maske, s obzirom na to da se na spoljnom pakovanju maski navodi tkako maska štiti korisnika od zaraze virusima i bakterijama i da je namenjena za višekratnu upotrebu", rečeno je u Ministarstvu zdravlja Hrvatske. "Uvek je bilo diskusije o maskama. Izloženi smo raznim proizvodima i deklaracijama. Ove konkretno maske su se pokazale neodgovarajućim i inspekcija je reagovala. Kad se nedostaci uklone, one će se vratiti na tržište", dodali su.

Za razliku od Hrvatske, Srbija nije uvozila maske s česticama bakrovog oksida. U Agenciji za lekove su za B92.net potvrdili da uvoza takvih maski nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: