Fajzer traži hitno odobrenje vakcine protiv kovida 19

Fajzer i Biontek će danas predati zahtev američkom telu FDA za hitno odobrenje vakcine protiv koronavirusa.

Izvor: B92

Petak, 20.11.2020.

13:54

Fajzer traži hitno odobrenje vakcine protiv kovida 19
Foto: Depositphotos/samwordley@gmail.com

Kako prenosi Disklouz TV, general vojske SAD Perna, koji je na čelu vladine inicijative za što brže razvijanje vakcine, rekao je da distribucija može da počne već posle 24 časa od potrebnog odobrenja FDA za hitnu upotrebu.

Predlog je došao samo dan nakon što su kompanije Fajzer i Biontek saopštile da se ispostavilo da je njihova vakcina uspešna oko 95 odsto u sprečavanju lakih i težih oblika kovida 19.

Farmaceutske kompanije su saopštile da bi zbog dobrih rezultata studija trebalo da se brzo odobri šira upotreba vakcine, a to može da uradi američka Administracija za kontrolu hrane i lekova (FDA), čak i pre završetka poslednje faze testiranja.

Fajzer je istu molbu uputio i Evropskoj uniji, kao i Velikoj Britaniji.

"Naš posao je da isporučimo sigurnu i efikasnu vakcinu koja nikada nije bila potrebnija i hitnija", rekao je generalni direktor Fajzera Albert Burla.

Sa povećanjem obolelih u svetu, postoji veliki pritisak na regulatorna tela da donesu brzu odluku, konstatuje AP.

"Pomoć samo što nije stigla. Trebalo bi da pojačamo restriktivne mere dok čekamo da vakcina dođe do stanovništva. Nema govora o skidanju maski i ukidanju restriktivnih mera", rekao je vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči.

I da FDA odobri vakcinu za širu upotrebu, još jedna organizacija vlade SAD mora da odluči kako će se distribuirati ograničen broj vakcina Amerikancima koji su vrlo nestrpljivi da je dobiju, dodaje AP.

Koliko je trenutno vakcina dostupno još se ne zna, ali početne količine nisu velike i moraju biti racionalno raspoređene.

Fajzer je saopštio da bi do kraja godina mogao da proizvede maksimalno 50 miliona doza.

Za američko područje bi moglo da bude napravljeno 25 miliona vakcina u decembru, 30 miliona u januaru i 35 miliona u februaru i martu, prema informaciji koju je podelila Nacionalna medicinska akademija.

Primaocima će biti potrebno da prime dve doze u razmaku od tri nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: