Ne veruju novoj vakcini, samo jedan od troje Italijana bi se pelcovao

Italijani ne veruju previše novoj vakcini protiv zaraze kovid 19, pokazalo je istraživanje statističkog instituta Ipsos, čije je rezultate objavila televizija LA 7.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2020.

12:51

Default images
Ilustracija/Foto: Getty/Darrian Traynor/Stringer

Samo jedan od troje ispitanih bi se vakcinisao, a čak i ako vakcina bude dostupna početkom naredne godine, 42 odsto anketiranih Italijana bi "radije malo pričekali" pre nego se vakcinišu protiv koronavirusa, dok se 16 odsto učesnika ankete ne bi vakcinisali.

Vladin komesar za vanredne prilike Domeniko Arkuri je poslao regionima plan raspodele vakcine protiv kovida koja će, tvrdi, biti dostupna u Italiji krajem januara naredne godine.

Sve što ste hteli da znate o vakcinama

Italija je u skladu sa merama Evropske unije za sprečavanje kovida prve doze vakcina rezervisala kod američkog proizvođača "Fajzer".

I dok se krizni štab sprema za ovu vakcinu, medicinsko osoblje, porodični lekari na prvom mestu, javljaju da vakcine protiv sezonskog gripa nema dovoljno i da su mogli maksimalno da vakcinišu tek jednu trećinu od onih koji su to želeli, piše agencija Ansa.

Ove godine lekari su apelovali na građane da se vakcinišu protv sezonskog gripa da bi se, zbog pandemije kovida 19, lakše mogli razlikovati zaraženi od koronavirusa i oni koji imaju sezonsku prehladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: