Istraživanje: Kineska vakcina protiv kovida pokreće brz imuno odgovor

Eksperimentalna vakcina za kovid 19 "CoronaVac", kineske kompanije "Sinovac Biotech", pokreće brz imunološki odgovor kod ispitanika, ali nivo nastalih antitela je niži nego kod ljudi koji su se oporavili od bolesti, pokazali su preliminarni rezultati ispitivanja.

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2020.

13:59

Istraživanje: Kineska vakcina protiv kovida pokreće brz imuno odgovor
Foto: Getty/Justin Sullivan

Iako ispitivanja u ranoj i srednjoj fazi (prvoj i drugoj) nisu bila predviđena za procenu efikasnosti "CoronaVaca", istraživači kažu da bi ta vakcina mogla da pruži zaštitu, a svoja zapažanja temelje na iskustvu s ostalim vakcinama i podacima pretkliničkih studija na makaki majmunima.

Rezultati ove studije usledili su nakon optimističnih vesti američkih proizvođača lekova "Fajzer" i "Moderna", te ruskih naučnika koji rade na vakcini, a preliminarni podaci ispitivanja u trećoj fazi pokazali su da su njihova eksperimentalna vakcina efikasna je više od 90 odsto.

"CoronaVac" i još četiri eksperimentalne vakcine koje se razvijaju u Kini trenutno su u kasnoj, trećoj fazi ispitivanja te se utvrđuje njihova efikasnost u prevenciji kovida 19.

Rezultati kompanije "Sinovac", koji su objavljeni u medicinskom časopisu The Lancet Infectious Diseases, proizašli su iz kliničkih ispitivanja prve i druge faze provedene u Kini u kojoj je učestvovalo više od 700 dobrovoljaca.
Foto: Depositphotos/belchonock
"Naša otkrića ukazuju na to da je CoronaVac u stanju da pokrene brz imunološki odgovor u roku od četiri sedmice od vakcinacije koje se sprovodi u dve faze u razmaku od 14 dana", rekao je Zhu Fengcai, jedan od naučnika koji rade na vakcini, prenosi Index.

Stručnjaci kažu da će rezultati većih kasnijih studija ili ispitivanja u trećoj fazi biti presudni da bi se ustanovilo da li je imuno reakcija organizma nakon vakcinacije "CoronaVacom" dovoljna da zaštiti ljude od zaraze koronavirusom. Sinovac trenutno sprovodi tri ispitivanja treće faze u Indoneziji, Brazilu i u Turskoj.

Rezultate treba razmotriti s oprezom sve dok ne budu objavljeni kasni rezultati treće faze, upozorava Naor Bar-Zev, profesor sa Univerziteta Džon Hopkins koji nije učestvovao u istraživanju. Dodaje da "čak i tada, nakon završetka ispitivanja faze III i nakon izdavanja dozvole, treba biti na oprezu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: