Hitno odobren prvi brzi kućni test na koronavirus

Agencija za hranu i lekove SAD (FDA) izdala je hitno odobrenje za upotrebu prvog brzog testa na kovid 19 za kućnu upotrebu. U pitanju je Lucira kovid 19 molekularni test.

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2020.

13:03

Hitno odobren prvi brzi kućni test na koronavirus
Foto: GettyImages/Pool

Mada dijagnostički kovid 19 testovi već mogu da se rade kod kuće, pa da se šalju uzorci, ovo je prvi test koji ljudi mogu samo da urade, ali i da sami pročitaju rezultate, naglašava FDA na zvaničnoj internet-stranici.

"Ova nova opcija testiranja važan je dijagnostički napredak za rešavanje pandemije i smanjenje opterećenja javnih zdravstvenih sistema", saopštili su iz ove agencije. Brzi kućni test, inače, mogu da rade sve osobe od 14 godina pa naviše, za koje lekar posumnja da imaju koronavirus.

Funkcioniše tako što potencijalno zaraženi uzmu bris iz nosa, stave ga u epruvetu i zatim u mesto koje je za to predviđeno. Nakon otprilike pola sata, rezultati se mogu pročitati direktno sa osvetljenog displeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: