Nemački bračni par stvorio je vakcinu protiv korone: Skromni, ali daleko od skromnih težnji FOTO

Ugur Sahin, koji dolazi iz skromne porodice, osnivač je nemačke kompanije BioNTech koja trenutno vredi 21 milijardu dolara, ali još uvek na posao dolazi biciklom.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2020.

10:57

Default images
Foto: Tanjug/AP

On i njegova supruga Oezlem Tuereci, takođe članica uprave u BioNTechu stoje iza vakcine protiv kovida koja bi mogla da spasi svet i sada spadaju među stotinu najbogatijih Nemaca, piše nemački Welt am Sonntag.

Ipak, do današnjeg uspeha prošli su dug put. Kako piše Sky News, kao deca imigranata živeli su skromno. Sahin, danas glavni direktor BioNTecha, rođen je u turskom Iskenderunu, a u Zapadnu Nemačku preselio se kada je imao četiri godine. Otac mu je bio gastarbajter, radnik migrant u fabrici Ford u Kelnu. Školovao se za doktora u Kelnu i Hamburgu, a poseban fokus usmerio je na istraživanja imunoterapije. Tokom studiranja upoznao je svoju suprugu Tureci. Ona je danas nadležna za medicinska istraživanja te firme. Rođena je u Nemačkoj u porodici turskog lekara koji se preselio iz Istanbula. U jednom intervjuu otkrili su da su u laboratoriji bili čak i na dan venčanja. Glavni fokus im je inače borba protiv raka. Testirali su mogućnosti korišćenja modifikovano genetskog koda u borbi protiv raka, a onda su to primenili i na novu vakcinu. Pokazalo se da njihova vakcina koju koristi mRNA, genetski materijal za podsicanje organizma da proizvodi antitela, ima efikasnost od 90 odsto. Osim američkog giganta, partner im je i kineski proizvođač lekova Fosun.

U 2019. kompanija je ostvarila dohodak od 51,75 milijardi dolara i imala je 88.300 zaposlenih.

Kupovala je farmaceutske industrije u svetu, a s nekima se i udružila. Laboratorije za istraživanja otvorila je 1960. Novi rast zahvaljujući prodaji ključnih lekova zabeležen je 80-ih.
Foto: Tanjug/AP
Na posao biciklom

Uprkos bogatstvu koje je stekao, Ugurove kolege ga opisuju kao mirnog i odmerenog čoveka koji izbegava da prati cene deonica svoje kompanije već radije čita naučne časopise.

"Uprkos svim postignućima nije se promenio, oduvek je bio skroman i pristupačan", kazao je Matias Kromejer, član uprave firme MIG AG koja novčano podupire BioNTech i dodao kako je normalno videti Sahina da na sastanke dolazi u farmerkama, s rancem i kacigom za bicikl.

"On je vrlo skromna osoba, ali želi da stvori strukturu koja će mu omogućiti da realizuje svoje vizije i njegove su težnje daleko od skromnih", kazao je Matias Teobald, kolega onkolog sa Univerziteta u Majncu.

Njihova vakcina protiv kovida 19 mogla bi da postane dosupna najranjivijim grupama ljudi do marta 2021. i tako promeni tok pandemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: