Dr Marin Jukić: Najstariji su okovani zidom straha i njima će najviše trebati stručna pomoć VIDEO

Pre dolaska korone, istraživanja su pokazivala da od psihijatrijskih bolesti pati oko 7 odsto svetske populacije. Ta brojka se drastično promenila, jer su ljudi već mesecima obuzeti strahom od bolesti, nervozom zbog rada od kuće, ali i nezadovoljstvom zbog gubitka posla.

Izvor: B92

Subota, 07.11.2020.

12:48

Dr Marin Jukić: Najstariji su okovani zidom straha i njima će najviše trebati stručna pomoć VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

Ukratko, korona je ugrozila naše mentalno zdravlje. Ključna stvar je da pacijent uvek dobije pravi lek, u pravoj dozi, kaže docent doktor Marin Jukić, najbolji farmaceut u Evropi za TV Prva.

"Imamo lekove koji su stari već 20,30 godina i mi moramo da se postaramo da u odsustvu novih lekova damo mogućnost pacijentu da na najbolji mogući način odgovori na ono što već postoji. Imate pacijente od 50 kilograma i one od 100, znači ovom od 100 kilograma treba duplo veća doza. Imate pacijente koji imaju probleme sa jetrom ili bubrezima i eliminišu lekove nešto sporije, to možete da izmerite i možete tim ljudima dati nešto manje", objašnjava dr Jukić.

Prema njegovim rečima, kako korona, tako i više obaveza koje danas treba da obavimo u toku dana kreiraju takav ritam života koji je plodno tle da se uđe u depresiju i anksioznost i druge psihijatrijske fenomene. Vreme izolacije je najteže pogodilo najstarije sugrađane.

"Najstariji su već dugo u jednom prisilnom režimu jer sve oko sebe gledaju kao pretnju, čak i dolazak najbližih - dece i unučadi postaje problem. Oni su sami i izolovani, nemaju posao i socijalni kontakt i ako takvu osobu zidom straha prisilite da sama provodi vreme, to je de fakto zatvor, samica, to je veliki problem, mislim da ćemo imati jako veliki broj pacijenata koji će se javljati za pomoć kada sve ovo prođe".

Kako je naveo, svako ko primeti da ne funkcioniše više normalno, da ne može da se koncentriše na posao, da sve performanse života počinju da mu opadaju i da to ima posledice, tada je pravi trenutak da zakaže sesiju sa profesionalcem koji te probleme razume.

"Pogrešno je mišljenje da to može da se reši u krugu nekih ljudi. U kontaktu sa profesionalcem ili pacijentima koji su to već prošli moguće je izbeći da te stvari dobiju hronični tok".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: