Revolucija u dijagnostici tumora: Naučnici u Beču razvili tehniku koja omogućava 3D prikaz FOTO

Naučnici sa Tehničkog univerziteta (TU) u Beču razvili su novu tehniku u dijagnostici raka koja dozvoljava 3D prikaz celokupnog tumora. Do sada se analiza tumora vršila uzimanjem isečaka tkiva koji čine tek hiljaditi deo tumora.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2020.

12:22

Default images
Foto: TU Wien

Koristeći poseban hemijski proces naučnici su uspeli da tkivo tumora dojke učine providnim, a da pritom struktura ćelija ostane neizmenjena, i da ga nakon toga uz pomoć specijalnog ultramikroskopa osvetle. Tako se tkivo analizira sloj po sloj, a na kompjuteru se prikazuju različiti preseci tumora bez uzimanja isečaka. Na taj način se došlo do otkrića koja do sada nisu bila moguća, pa je na pojedinim snimcima ustanovljeno da su mlečni kanali u dojkama bili zapušeni ćelijama raka.

Problem kod operacije tumora je što nije uvek moguće odstraniti ceo tumor, pa je nakon toga neophodno da se pacijent ponovo operiše ili podvrgne terapjii zračenja, što je često slučaj kod operacije raka dojke, a biopsija ne dozvoljava analizu celokupnog tkiva. Nova tehnika omogućava sasvim nove uvide u pogledu analize tkiva tumora.
Foto: TU Wien
Tehnički univerzitet u Beču je sproveo ovo istraživanje u saradnji sa Institutom za patologiju Tehničkog univerziteta u Minhenu, koji je stavio na raspolaganje većinu uzoraka tumora dojki. Klinika za hirurgiju Opšte bolnice u Beču je dostavila uzorke drugih vrsta tumora.
Foto: TU Wien
"Uvereni smo da će ova metoda doneti revolucionarne promene u oblasti patologije. U kraćem vremenskom roku će se postići veća pouzdanost u dijagnostici", izjavio je dr Hans-Ulrih Dot sa TU u Beču. Nova tehnika je objavljena u naučnom časopisu "Nature scientific reports".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: