Do kraja godine prve vakcine; Vučić: "Nećemo gledati poreklo, već da su sigurne"

Prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa u Srbiju bi trebalo da stigne do kraja godine, dok se drugi kontingent od 350.000 komada očekuje do kraja marta, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2020.

13:55

Do kraja godine prve vakcine; Vučić:
Foto: Getty/Mario Tama / Staff

Vučić je istakao da je Srbija predugovor o nabavci tih vakcina potpisala sa američkom farmacetuskom kompanijom "Fajzer", koja, navodi, zajedno sa Nemcima pravivakcinu.

Dodaje da bi nabavka tih vakcina išla preko Poljske, kao zemlje članice EU.

Istakao je da dogovorena količina u predugovoru neće biti dovoljna za vakcinaciju zdravstvenih radnika, policajaca, vojnika, starijih sugrađana, hroničnih i ostalih bolesnika. Zbog toga, dodaje, Srbija o nabavci vakcina razgovara i sa Rusima i Kinezima.

Poručio je da Srbija neće gledati "poreklo vakcine", već će koristiti one za koje, navodi, naše zdravstvene institucije kažu da su sigurne.

Vučić je istakao da će država izdvojiti dovoljno novca za kupovinu vakcina protiv korone i ponovio da će te vakcine u našoj zemlji za građane biti besplatne. Ukazuje da će građani mnogih drugih zemalja tu vakcinu morati da plaćaju.

Predsednik je apelovao na građane da se do nabavka vakcine ponašaju odgovorno i dodao da smo i dalje po svim parametrima - broju testiranih, zaraženih, preminulih, i dalje među najbojima u Evropi.

Međutim, upozorava, zbog neodgovornih postupaka pojedinaca ta situacija se može promeniti za dan ili dva. Pozvao je građane da izbegavaju grupna okupljanja i da izbegavaju događaje u zatvorenim prostorijama u kojima ima 300 ljudi.

Poručio je da će država učiniti sve što je potrebno da zaštiti svoj narod i istakao da u mnogim gradovima u Srbiji počinje širenje kapaciteta bolnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: