"Potencijalno sve vakcine protiv korone bi mogle da budu neuspešne"

Članica britanske radne grupe za izradu vakcine Kejt Bingam rekla je da prva generacija vakcina protiv koronavirusa "verovatno neće biti savršena" i da "možda neće delovati na svakoga".

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2020.

10:45

Ilustracija/Foto: depositphoto/devteev

"Međutim, ne znamo da li ćemo ikada imati vakcinu protiv koronavirusa. Važno je da ne budemo preterani optimisti", rekla je Bingamova za Lanset medikal žurnal.

Ona je rekla da bi prva generacija vakcina protiv kovida 19 "možda mogla samo da smanji simptome infekcije, a ni to nije garant da će biti delotvorna za svakoga".

"Mnoge, čak bih rekla potencijalno sve vakcine protiv korone bi mogle da budu neuspešne. Fokus na vakcinama je da pojača imuni odgovor kod osoba starijih od 65 godina", dodala je Bingamova.

Ona je zaključila da kapaciteti za globalnu proizvodnju vakcina "ne odgovaraju potrebama za milijardama doza, koliko traže skoro sve zemlje sveta, pa čak ni za Veliku Britaniju nema dovoljno mogućnosti da se napravi dovoljno vakcina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: