Testiranje pokazalo: Oksfordska vakcina podstiče snažnu imunološku reakciju

Prvi rezultati testiranja vakcine protiv koronavirusa na čijem razvoju sarađuju Univerzitet u Oksfordu i kompanija Astra Zeneka, pokazali su da preparat podstiče snažnu reakciju imunološkog sistema kod starijih ljudi.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.10.2020.

08:40

Default images
Foto: Tanjug/Siphiwe Sibeko/Pool via AP

Londonski dnevnik Fajnenšl Tajms saznaje iz pouzdanih izvora da su istraživači ohrabreni nakon što se pokazalo da nova vakcina pokreće snažan imunološki odgovor kod starijih ljudi koji su posebno osetljivi na teške oblike kovida 19 i izloženi visokom riziku smrtnog ishoda bolesti, preneo je Rojters.

Prva testiranja su pokazala da nova vakcina pokreće snažan imunološki odgovor i kod populacije starosti od 18 do 55 godina, ali u članku Fajnenšl Tajmsa se upozorava da su neki istraživači ukazali da testovi nisu garancija da se vakcina može smatrati definitivno bezbednom i efikasnom za starije pacijente.

Smatra se da je kompanija Astra Zeneka, koja radi na vakcini protiv kovida 19 sa Univerzitetom u Oksfordu, najbliža uspešnom otkriću pouzadne anti-korona vakcine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: