Domaća vakcina protiv gripa u opticaju, ali ne za ove kategorije stanovništva

"Torlakova" vakcina "TorVaxFlu" protiv sezonskog gripa nije povučena iz prometa i proizvodnje, uprkos pisanju pojedinih medija da jeste, poručili su za B92.net u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Izvor: Slaðana Vasiæ

Petak, 23.10.2020.

12:47

Default images
Foto: Depositphoto/valuavitaly

Kako kažu u ovoj farmaceutskoj ustanovi, vakcina je registrovana za uzrast od 18 do 65 godina i nije poznato kakve bi reakcije imala na starijoj populaciji, te se njima, uprkos izjavi direktora SZO u Srbiji Marijana Ivanuše da mogu da je dobiju uz pisanu saglasnost lekara, ne preporučuje.

"'Torlak' trenutno radi na tome da proširi indikacije za vakcinu protiv gripa i ide se na to da bude za četiri umesto tri soja. U svemu tome, domaći proizvođač lekova ima i veliku podršku Svetske zdravstvene organizacije", kažu u Agenciji.

Da ovu vakcinu stariji od 65 godina ne mogu da dobiju potvrdio je za B92.net i imunolog dr Srđa Janković, ali ne zato što ona ne radi po istom principu kao i vakcine inostranih proizvođača.

"Domaća vakcina protiv sezonskog gripa nije registrovana za mlađe od 18 i starije od 65 godina, što znači da nisu obavljena klinička ispitivanja za tu starosnu dob, a ne da ona nije bezbedna. Dakle, to nema veze ni sa čim drugim osim sa time da formalni postupak registracije nije završen. Vakcine ostalih proizvođača, mislim na Abbott i Sanofi su prošla ispitivanja za sve starije od tri godine, pa ih je zato moguće dati široj populaciji. Sve do jedne sadrže nežive komponente odnosno rade na istom imunološkom procesu."

Zbog velike tražnje koja je dovela do nestašice u najavi je dodatni uvoz vakcine protiv gripa, naročito od proizvođača Sanofi Paster, koje kako kaže dr Janković, trenutno nema.

Ovo je, inače, prvi put posle 15 godina da građani Srbije mogu da se vakcinišu vakcinom protiv sezonskog gripa Instituta "Torlak".
Foto: Foto: depositphoto/perig76
Moguće neželjene reakcije po primanju vakcine

Kao i sve ostale vakcine koje se primenjuju intramuskularno, vakcinu "TorVaxFlu" može imati sledeća neželjena dejstva:

Prema uputstvu Agencije za lekove i medicinska sredstva, može postojati preosetljivost na neke aktivne supstance (natrijum hlorid, kalijum hlorid, dinatrijum- fosfat, dihidrat, kalijum-dihidrogenfosfat, voda za injekcije) ili onih prisutnih u tragovima (proteini jaja (ovalbumin, kokošiji protein), neomicin, triton X-100 ibetapropiolakton.

Nakon primene vakcine, kao i kod drugih lekova koji se primenjuju injekcionim putem, moguća je pojava anafilaktičke reakcije.

Kao i sve ostale vakcine koje se primenjuju intramuskularno, vakcinu TorVaxFlutreba sa oprezom primeniti osobama sa trombocitopenijom ili poremećajem koagulacije, jer prilikom intramuskularne primene može doći do krvarenja kod ovih osoba.

Sinkopa (nagli gubitak svesti) može se pojaviti pre ili tokom vakcinacije kao psihološki odgovor na injekcionu iglu.

Kao i druge vakcine i vakcina TorVaxFlu ne štiti sve osobe koje su vakcinisane. Vakcina TorVaxFlu obezbeđuje zaštitu od onih sojeva virusa gripa od kojih je vakcina i napravljena.

Nivo antitela kod pacijenata sa kongenitalnom ili stečenom imunosupresijom može biti nedovoljan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: