"Susret sa bolešću je bio šok za mene": Ciljana terapija spas za Jasminu, ali i mnoge druge VIDEO

Mada se kaže da je rano otkrivanje kamen temeljac kontrole raka dojke, jer do velikog broja smrtnih slučajeva dolazi zbog dijagnostikovanja u kasnoj fazi, u slučaju metastatskog karcinoma, to se, nažalost, ne može s punim pravom reći.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2020.

16:14

Default images

Rešenja postoje, dostupna su u svetu, ali kod nas i dalje žene sa tom dijagnozom imaju ozbiljne probleme i nemaju dostupnu odgovarajuću terapiju.

"Metastatski karcinom dojke znači da se karcinom proširio na unutrašnje organe u odnosu na dojku i da su, ponekad i u ranom karcinomu dojke, zahvaćene limfne žlezde u pazuhu. Međutim, tumorske ćelije imaju mogućnost da se putem krvotoka ili limfotoka šire u udaljene organe i kada je u pitanju karcinom dojke to najčešće budu jetra, pluća, kosti ili centralni nervni sistem i to je najprošireniji stadijum bolesti", objašnjava dr Ivana Božović Spasojević, specijalista interne medicine, medikalni onkolog.

Ona kaže da moramo da promenimo stigmu da metastatski karcinom dojke nije beznadežno neizlečiva bolest i on se može danas uspešno dugotrajno lečiti ukoliko su dostupne efikasne terapije i ukoliko ih pametno koristimo.

Osnivač udruženja Evropa dona Srbija Jasmina Lukić je dva puta pobedila rak.

"Susret sa bolešću prvi put je bio jako težak i šok za mene, bez obzira na to što je moja majka pre toga operisana i zbog čega sam ja želela da napravim taj prvi pregled, na kom je meni dijagnostikovan rak dojke. Pored svih suza i ljutnje koje su me obuzele, postavila sam sebi pitanje - šta ja zapravo hoću. Pošto sam želela da ozdravim, ušla sam u proces lečenja, verovala svojim lekarima, što je najvažnije, i drugi put kad sam lečena imala sam i dostupnost svih terapija za moj tip karcinoma", otkriva Lukićeva.
Srbija zauzima drugo mesto po smrtnosti od ove bolesti.

Dr Božović Spasojević ističe da su pregledi obavezni jednom mesečno posle ciklusa, ali da u Srbiji postoji organizovani skrining od 50. do 70. godine života za svaku ženu koja svake druge godine može da ode na preventivni pregled.

"Rano dijagnostikovanje tumora je najvažnije, jer je tada izlečenje moguće u preko 90 odsto slučajeva. Mi i dalje imamo žene koje se jave u metastatskoj fazi bolesti. Bez obzira na to što sprovedemo kompletno lečenje, kod trećine pacijentkinja će se tumor ipak vratiti, i onda govorimo o relapsu, odnosno metastatskom karcinomu dojke."

Zato je, kako napominje, važno da se ženama omoguće najbolji lekovi koji postoje u zemljama u okruženju. To su lekovi iz grupe ciklipa, koji su ciljani lekovi i standard svuda u Zapadnoj Evropi u kliničkim vodičima.

"To su efikasni lekovi koji produžavaju život i odlažu primenu hemioterapije, čime se čuva kvalitet života."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: