"Torlakova vakcina prošla sve kontrole"; "Ne razumem Radovanovićeve komentare" VIDEO

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Srbiji počela je pre 3 nedelje. Odziv građana je zadovoljavajući, a kako je još ranije najavljeno, planirana je i dodatna nabavka.

Izvor: B92, Prva TV

Sreda, 21.10.2020.

18:19

Vakcinacija protiv sezonskog gripa je izuzetno važna imајući u vidu dа gоdišnjе prеко 100 miliоnа ljudi оbоli nа glоbаlnоm nivоu, оd kојih 250–650 hiljаdа umrе оd kоmplikаciја оvе bоlеsti.

Prema najnovijim informacijama Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu je od 72.200 uvoznih vakcina a potrošeno je 96,7 odsto. Pristigla je i 21.000 domaćih vakcina iz instituta Torlak. Ukupno je za Beograd određeno 130.000 doza.

U Institutu "Torlak" planirana je proizvodnja još 200.000 doza, koje će biti sukcesivno distribuirane.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije osudila je sve izjave kojima se dovodi u sumnju ispravnost Torlakove vakcine i odbacila ih kao neistinite.

Takve izjave apsolutno su nedopustive i neprimerene u kontekstu trenutne epidemiološke situacije. Svako širenje panike i plasiranje netačnih informacija može da ima ozbiljne posledice u pogledu bezbednosti i zdravlja građana.

Reč je o izjavi doktora Zorana Radovanovića, koji je govorio o sumnjivoj proizvodnji vakcina.

"Najblaže rečeno, ne razumem komentare profesora Radovanovića", naveo je imunolog dr Srđa Janković.

Dodao je da je Torlakova vakcina prošla sve kontrolne instance, domaće i međunarodne, ima sertifikat dobre proizvođačke prakse, Ministarstvo je kontrolisalo i apsolutno je ravnopravna sa svim drugim vakcinama", Vakcina ima važeću dozvolu za lek izdatu na osnovu detaljne i rigorozne procene, kako u fazi predkliničkih i kliničkih ispitivanja, kao i kada je vakcina razvijena od početne sirovine do gotovog proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: