Dr Zdravković: Mislili smo da je vrsta gripa, a onda smo shvatili da napada kardio-vaskularni sistem

Vakcina protiv streptokokus pneumonije, koja je obavezna od 2018. u našem sistemu vakcinacije, pokazala se kao jako dobra u kliničkim indikacijama kod osoba starijih od 65 godina.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2020.

15:21

Dr Zdravković: Mislili smo da je vrsta gripa, a onda smo shvatili da napada kardio-vaskularni sistem
Foto: Printskrin/TV Prva

Ona je, kako kaže članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević, smanjila ukupnu smrtnost u ovoj populaciji.

"Nabavili smo je za najugroženije i za one u staračkim domovima, kako državnim, tako i privatnim. Kod onih koji su primili vakcinu protiv streptokokus pneumonije nije potvrđeno da su imali bolju kliničku sliku, ali dokazano sprečava upale izazvane ovim bakterijama i to je prepoznato kao značajna komponenta", dodaje dr Kisić Tepavčević.

Direktorka KBC Bežanijska kosa dr Marija Zdravković istakla je da je kovid visoko rizično oboljenje praćeno komplikacijama.

"Oni posle 65 godine starosti su u riziku od bilo kakve upale pluća, a posebno od kovida. Kovid daje obostranu pneumoniju i u startu izbacuje iz funkcije plućna krila i bolest se komplikuje."

"Kada se pojavio koronavirus, mislili smo da je to vrsta gripa, a onda smo ustanovili da napada kardio-vaksularni sistem, krvne sudove, srčani mišić, dovodi do rizika od embolije pluća, do kardiovaskularnih komplikacija, do kardiovaskularnog šoka, akutnog infarkta miokarda, do pojave miokarditisa, čestih poremećaja srčanog ritma, usporenja srčanog rada. Najveći broj tih komplikacija su supkliničke, ali treba dati srcu vremena da se zaleči od korone. Identifikovali smo inflamaciju između ćelija miokarda kod svakog obolelog od korone."

Internista kardiolog dr Zdravković savetuje svima koji su preležali kovid 19 da ne praktikuju intenzivnu fizičku aktivnost jer je kod tih ljudi snižena adaptacija na fizički napor.

"Mladi nas pitaju da li smeju da se vrate trčanju. Kažemo im da smeju postepeno i da se jave kardiologu usled pojave bilo kakvih neprijatnih simptoma", pojašnjava kardiolog. U posebnom riziku oboleli od HIV-a

Članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević je upozorila na to da smo svi koji nemamo stečeni imunitet vrlo osetljivi. Posebnu pažnju treba da obrate stari, ali i oni sa hroničnim i bolestima imunog sistema.

Iako HIV pacijenti zahvaljujući lekovima normalno funkcionišu, ta bolest uništava T limfocite.

"T limfociti su glavni vojnici u borbi protiv korone. Bolesni od HIV-a su sa najvećim rizikom od razvoja teških komplikacija. Nisu sposobni da se izbore sa tako jakim virusom kao što je koronavirus. Tu spadaju i transplantirani pacijenti koji su dobili drugu šansu za svoj život. Oni dobijaju takvu terapiju koja smanjuje broj T limfocita kako organizam ne bi odbacio organe, a bez njih organizam ne može da se bori. Tu spadaju i dijabetičari", tvrdi dr Zdravković.

Ona poručuje svima da u vreme pandemije redovno spavaju, hrane se kvalitetno i uzimaju suplemente. Pušenje i određeni lekovi smanjuju naš imunitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: