Preporuka je da se maske nose i na otvorenom: "Trenutna nestašica N-95 nije za brigu"

Najnovija preporuka Kriznog štaba prema kojoj maske treba nositi svuda, pa i na otvorenom, pokrenula je nova pitanja poput onih koje maske treba koristiti, da li ih ima dovoljno, koliko je bezbedno nositi ih i drugih.

Izvor: Slaðana Vasiæ

Petak, 16.10.2020.

13:51

Default images
Foto: Depositphoto/Pixinooo

To što ponegde vlada nestašica maski sa oznakom N95 ne treba preterano da brine, jer ostalih maski, kako kažu u famaceutskim ustanovama, "ima dovoljno", pa čak i dečjih modela, i to po nižim cenama nego pre dva i više meseci. Odskoro je u ponudi i još jedna nova vrsta.

Evo šta sve ima na tržištu:

1. Najjeftinije kao i do sada su hirurške maske čija se cena u Beogradu kreće oko 30 dinara, u zavisnosti od apoteke. U državnoj apoteci u Kragujevcu je 19, u Novom Sadu 12 i u Nišu samo 8 dinara. Iako nisu smeli da nam otkriju koliko ih imaju, svi apotekari su rekli da ih je na njihovom stanju najviše.

2. Platnene i pamučne maske nisu redovna ponuda, pogotovo ne u državnim apotekama, ali ćete ih gotovo sigurno naći u većim drogerijama. Njihova cena baš varira, u zavisnosti od vrste platna, dezena, slojeva, modela... Mogu se naći za šezdesetak pa do 200 dinara.

3. Najprodavanije trenutno su maske N-95, pa se zato često dešava da nestanu. Trenutno ih nema u "Apotekama Beograd", ali ih u privatnim ima. Po državnim farmacijama u drugim gradovima ih prodaju za oko 150 dinara, a Niš je opet najjeftiniji sa samo 55 dinara.

4. Maske sa srebnim jonima i zeolitom aktuelne su odskoro, najviše zato što traju mesec dana, a prodaju ih za 115, 131 dinar, kako gde. Još ih nemaju sve apoteke, ali u svim većim državnim ih ima.

"U pitanju su samočisteće maske koje posle tri sata nošenja možete da odložite na neku ravnu površinu na sat vremena i one su spremne za ponovno korišćenje. Ti srebrni joni pomažu da se same očiste", objašnjava za B92.net Aleksandra Stanojlović iz sektora snabdevanja "Apoteke Beograd".
Foto: Foto: depositphoto/Giambra
Koje maske je najbolje koristiti?

Od budžeta svakog ponaosob zavisiće i koju masku će da koristi. Pritom, svaka ima svoj rok trajanja i važno je menjati ih u skladu sa tim, napominje naša sagovornica.

"Za kratko nošenje dovoljne su hirurške ili platnene maske. Nakon toga ih treba zameniti, ali naši ljudi nisu dovoljno revnosni, pa da pamučne redovno peru i peglaju, isto kao što se dešava da hiruršku nose po jedan ceo ili više dana. Za dugotrajniju upotrebu preporučujem maske sa zeolitom i srebrnim jonima, jer platnene za takvo nešto nemaju C znak dovoljne zaštite, a N-95 kad promene miris, tada više nisu upotrebljive", ističe farmaceutkinja.

Pravilno stavljanje maske

Kako je ranije objasnio epidemiolog dr Predrag Kon, bez obzira na to o kojoj se radi, važno je da masku pravilno navučete kako je ne biste kontaminirali i tako se zarazili.

"Prilikom stavljanja maske, metalni deo na zaštitnoj maski stavite na nos. Kada se skida, skida se otpozadi, ne dodiruje se i baca se u zatvorenu kesu i na taj način se odlaže taj virus ako je ostao na maski koji će uginuti za dva-tri sata", objasnio je Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: