Ukoliko se budite umorni, promenite ove navike

Dnevni odmor i noćni san štite nas od pada imuniteta, pomaže u oporavku nakon treninga, spasava od dekoncentracije, te čuva lepotu naše kože i bitan je kod gubljenja kilograma

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2020.

20:47

Ukoliko se budite umorni, promenite ove navike
Foto: Depositphotos/focuspocusltd

Kako da se dobro naspavate?

Digitalna detoksikacija

Koliko god to bilo teško, pokušajte dva sata pre spavanja izbegavati mobilne uređaje i računare. Plava svetlost koju emituju elektronski uređaji snižava nivo melatonina, hormona koji je odgovoran za osećaj pospanosti.

Alarm

Zamenite telefon klasičnim satom sa alarmom. Neka vas on umesto telefona budi svakog jutra. Ovaj alarm nema opciju za odlaganje buđenja, što je odlična vest jer odgađanje buđenja samo zamara.

Spavanje uz TV

Pokušajte da ne zaspite ispred TV uređaja. Studija o spavanju je pokazala da ćete se sigurno tokom noći barem jednom probuditi i upravo takav isprekidani san dovodi do lošeg kvaliteta spavanja.

Temperatura

Idealna temperatura u vašoj spavaćoj sobi je između 18 i 20 stepeni.

Večera pre spavanja

Najbolji večernji obroci sadrže triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja pomaže lučenju hormona serotonina. Upravo on uspešno reguliše spavanje.

Dušek

Koliko je star vaš dušek? Ako je stariji od 10 godina, vreme je za kupovinu novog, pišu Novosti. Krevet s pravilnom potporom osiguraće vam da se manje okrećete u toku noći, manje se budite, a samim tim osećaćete se odmornije kad ustanete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: