Naučnici: Metoda koja podstiče ćelije raka da se samounište

U eksperimentu se pokazalo da je Nano-pPAAM ubio oko 80 odsto ćelija raka dojke, kože i želuca kod miševa, približno isto koliko uspevaju i trenutni lekovi za hemioterapiju, ali bez svih neželjenih efekata.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 30.09.2020.

21:22

Naučnici: Metoda koja podstiče ćelije raka da se samounište
Foto: Depositphotos/vitanovski

Iako opasna za ćelije raka, ova supstanca se zasniva na nanočesticama silicijum-dioksida koje su američki regulatori hrane i lekova klasifikovali kao sigurne za ljude.

U jednoj od najnovijih eksperimentalnih metoda koju su naučnici uveli u lečenju raka, koristi se napad skrivenog ''Trojanskog konja'' koji podstiče ćelije raka da se samounište – sve bez upotrebe bilo kakvih lekova.

Ključ ove nove metode koju su primenili istraživači u Singapuru je upotreba nanočestica obloženih specifičnom aminokiselinom nazvanom L-fenilalanin, jednom od nekoliko kiselina koje ćelije raka koriste za svoj rast. Naše telo ne stvara L-fenilalanin, već ga apsorbuje iz mesa i mlečnih proizvoda, prenosi Sputnjik.

Naučnici su tokom eksperimenta na miševima pomoću nanočestica zvanih Nanoskopik fenilalanin porozna aminokiselina (Nano-pPAAM) uspešno uništili ćelije raka jer su je one doživele kao ''prijateljsku aminokiselinu'' i apsorbovale je, posle čega je kiselina u njima podstakla proces samouništenja.

Naime, nanočestice su u ćelijama raka pokrenule prekomernu proizvodnju reaktivnog oblika kiseonika, što je uništilo kancerogene ćelije dok su okolne, zdrave, ostale netaknute.

Do sada su sprovedeni samo laboratorijski testovi i testovi na miševima, ali prvi rezultati, po mišljenju naučnika, veoma obećavaju. Mnoštvo studija u kojima je ispitivano koje bi nanočestice mogle bolje da ciljaju na ćelije raka, a da pritom ne remete ostale delove organizma, nisu davale ovako obećavajuće rezultate. Takođe, mnogi ponovljeni karcinomi na kraju postaju otporni na lekove kojima su tretirani, a pošto ovde nema lekova, nemaju na šta da postanu otporni, očekuju istraživači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: