Najbolji lek jeseni: Ova voćka sprečava infektivne bolesti

Dunja se odavno u narodnoj medicini koristi kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Lekoviti svi delovi dunje: plod, listovi i seme, a posebno sok i sirup ploda.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2020.

21:16

Najbolji lek jeseni: Ova voćka sprečava infektivne bolesti
Foto: Depositphotos/leungchopan

Plod dunje je prepun vitamina i minerala. U ogromnim količinama sadrži vitamin C, ali i B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Dunja je savršena za dijetu, jer sadrži proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Zahvaljujući taninu i sluzi dunja je blagodet za rad creva i sprečava infektivne bolesti. Pošto sadrži i dosta pektina snižava krvni pritisak.

Dunjin sok leči kašalj, astmu i dijareju. Pečena ili kuvana dunja preporučuje se anemičnim osobama, kao i onima koji imaju problema sa stomakom. Dunja leči sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva... Ublažava obilne menstruacije.

Čaj od dunjinih semenki leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od semenki leči opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lek za zaustavljanje proliva.

Čaj od ploda dunje za kašalj i bronhitis

Operite, očistite od semenki i mesni deo isecite na listiće i polijte litrom vode. Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, poklopite i kada se ohladi procedite. Pijte ga u gutljajima tokom dana.

Sirup za bronhitis od 5 semenki

Izdrobite pet semenki dunje i prelijte sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 grama svežeg soka od bokvice i 100 grama meda od žalfije. Uzimajte po kašičicu tri puta na dan pre jela. Sok za želudac

Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite. Sok popijte odmah, najbolje pre jela.

Sir od dunja

Ovaj sir je odličan prilog uz pečenje i prava energetska bomba. Nije za dijabetičare i gojazne osobe.

Dva kilograma dunja sa korom skuvajte dok potpuno ne omekšaju. Kada se ohlade, iseckajte ih i ispasirajte. Na kilogram i po pirea dunja dodaje se kilogram šećera. Sve ponovo kuvajti na laganoj vatri 45 minuta, uz neprestano mešanje. Sir sipajte u plitku posudu, kada se ohladi isecite ga na kockice i uvaljajte u prah šećer, pa stavite na tamno i suvo mesto .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: