Pacijenti na insulinu dobijaju senzore koji će im olakšati život VIDEO

Osobe koje primaju insulinsku terapiju dobiće o trošku RFZO senzore za merenje šećera u krvi.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2020.

12:04

Default images
Foto. Printskrin/Prva

"Procedura za dobijanje je takva da vam mišljenje da supspecijalista endokrinolog, potreban je OPP obrazac za pomagala, koji izdaje lekar na primarnom nivu zdravstvene zaštite i taj obrazac osigurano lice donosi u matičnu filijalu RFZO, gde ga overava lekarska komisija i sa tim osigurano lice ide kod dobavljača za isporuku pomagala", objašnjava Slobodan Milovanović iz RFZO.

"U ovom konkretnom slučaju pomagalo se isporučuje zdravstvenoj ustanovi na tercijalnom nivou zbog specifičnosti samog pomagala i tu se vrši kratka obuka da bi osigurana lica mogla posle da ga koriste samostalno", dodaje Milovanović, prenosi TV Prva.

Radi se o aparatima i transmiterima za kontinuirano merenje šećera za uzrast do 18 godina za aparate i do i preko 18 godina za ljude koji su na insulinskoj pumpi.

"Sad možemo imati praćenje nivoa glukoze pacijenata sa dijabetesom najčešće na insulinskoj terapiji i to u vrlo kratkim intervalima tako da praktično dobijete trajno praćenje. Na osnovu ovoga se možete mnogo bolje orjentisati kako da se promeni i odredi najbolja terapija za svakog pacijenta", ističe prof. dr Nebojša Lalić s Medicinskog fakulteta

Ovo će biti dostupno, kako nestabilnim pacijentima koji su na insulinu, tako i deci kod koje je regulacija šećera nestabilna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: