Maske N95 spasavaju živote: Zašto ih je tako teško naći usred pandemije?

Zaštitne maske N95 su napravljene tako da se bacaju u smeće nakon svake upotrebe. Medicinska sestra Keli Vilijams nosila je jednu te istu, više od dva meseca.

Izvor: B92, Washington Post

Utorak, 22.09.2020.

10:30

Maske N95 spasavaju živote: Zašto ih je tako teško naći usred pandemije?
Foto: depositphotos/Jaykayl

Da bi maska došla do nje, putovala je od britanske fabrike do skladišta u Baltimoru, u lancu snabdevanja podjednako zamršenom i slojevitom kao što je mreža mikroskopskih vlakana unutar maske.

Krajnji kupac je bolnica Džon Hopkins, poznata medicinska ustanova koja je od početka pandemije pratila slučajeve novog koronavirusa širom sveta. Kada su širom SAD počela da se pojavljuju nova žarišta, bolnica Hopkins je tiho raspakovala sopstvene zalihe zaštitne opreme, koje je godinama skupljala.

Pokazalo se da su ove zalihe doslovno spasavale živote kada je pandemija koronavirusa buknula, što je dovelo do nestašice N95 maski.

Šest meseci kasnije, nestašica i dalje vlada, a zdravstveni radnici su izloženi više nego svi ostali. Stručnjaci za javno zdravlje nemaju odgovor na jednostavno pitanje: Zašto se najbogatija zemlja sveta još bori da zadovolji tražnju za proizvodom koji je nekada koštao 1 dolar?

Početkom januara kompanija 3M je mesečno proizvodila 22 miliona respiratora u SAD. Do oktobra, povećaće proizvodnju na 95 miliona respiratora mesečno. Medicinske sestre u bolnici Hopkins su zamolili da nose svoje N95 dok maske ne budu ili pocepane, ili vidno prljave.

Keli Vilijams, žena maratonske izdržljivosti, verovala je da joj je dužnost, povrh toga što rizikuje život za svoje pacijente, da učini sve što je u njenoj moći da maska traje što je duže moguće i pored smena koje traju po 12 sati.
Foto: depositphotos/patrick.daxenbichler
Kada je u SAD bio manjak respiratora, kompanije koje su ih pravile podelile su svoje poslovne tajne sa drugim proizvođačima. Predsednik Donald Tramp naredio je, zahvaljujući posebnom zakonu, kompaniji Džneral motors da napravi respiratore.

Zatim su to učinile i druge kompanije, a mnoge je Vlada SAD pdržala, sve dok ih nije bilo dovoljno.

Ali za N95 maske Tramp nije koristio autoritet, omogućavajući tako da veliki proizvođači rastu, dok su potencijalni novi i već postojeći manji proizvođači ostali bez dovoljno finansijskih sredstava.

Organizacije koje predstavljaju milione medicinskih sestara, lekara, bolnica i klinika mole za veću saveznu intervenciju, dok administracija tvrdi da je vlada već učinila dovoljno i da je industrija maski dovoljno jaka.

Nailazi hladno vreme i raste broj umrlih, a američki zdravstveni radnici strahuju da, uprkos svemu, neće imati dovoljno maski da izdrže zimu.

I što duže traje nestašica, to će duže N95 maske biti nedostižne za milione drugih koji bi mogle da ih zaštite - nastavnike, zaposlene u fabrikama i stjuardese, konobare, one koji rade sa prehrambernim proizvodima, i mnoge druge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: