Tri zanemarena izvora proteina koja čuvaju vaše zdravlje

Proteine možemo naći i u ova tri zanemarena izvora, zato što više jedite kinou, čia semenke i puter od kikirikija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2020.

09:56

Tri zanemarena izvora proteina koja čuvaju vaše zdravlje
Foto: Depositphotos/AntonMatyukha

Kinoa je dobar izvor vitamina i minerala poput magnezijuma, kalijuma i fosfora. Ali je i odličan izvor belančevina. Za razliku od drugih sličnih izvora proteina koje nisu životinjskog porekla kinoa sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. U stotinu grama nalaze se 4 grama ove važne supstance te otprilike 370 kalorija. Jedite kinou umesto pirinča i hleba, dodajte salatama, a od njih možete napraviti i slatke zalogaje.

Čia semenke su najbolji dokaz da moćna "oružja“ dolaze u malim pakovanjima. Ove minijaturne semenke sadrže značajnu količinu prehrambenih vlakana, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i cinka. Uz to su odlični izvori belančevina i omega 3 masnih kiselina te se nameću kao neizbežni sastojak prehrane osoba koje ne jedu hranu životinjskog porekla. U dve kašike čia semenki nalazi se skoro 10 grama belančevina. Nemojte ih nikad jesti suve već ih najprije namočite desetak minuta u vodi, mleku, jogurtu.

Puter od kikirikija birajte pažljivo. Čitajte deklaracije i kupujte teglice koje sadrže visoki procenat kikirikija, a izbegavajte one bogate šećerima. U stotinu grama putera od kikirikija nalaze se čak 32 grama belančevina. Ako želite da ojačate svoju muskulaturu, uz dnevne treninge uključite konzumaciju ovog ukusnog namaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: