Mislite da pravilno perete zube? Proverite da li je baš tako

Sigurno ne razmišljate mnogo o pranju zuba. Na kraju krajeva, u pitanju je svakodnevna, rutinska aktivnost. Međutim, da li ste sigurni da perete zube pravilno? Neka pravila ipak postoje.

Izvor: B92

Nedelja, 20.09.2020.

15:55

Mislite da pravilno perete zube? Proverite da li je baš tako
Foto: depositphotos/pressmaster

Fluor se nalazi u većini pasta za zube i teško da ćete naići na neku koja ga ne sadrži, ali za svaki slučaj, uvek je zgodno podsetiti se njegovog značaja. Stručnjaci,naime, smatraju da korišćenje fluora u zubnim pastama smanjuje mogućnost karijesa između 25% i 45%.

A koliko dugo perete zube? Preporučuje se da bi trebalo to da činite minimum dva minuta (većina ljudi provede oko minut i po u ovoj aktivnosti), ukoliko želite da ne razmišljate o tome da li će vam se zubi uskoro pokvariti, piše portal Brajt sajd (Bright Side).

Ispiranje usta vodom nakon pranja je normalna stvar, zar ne? Ne bi trebalo da bude - stručnjaci za ovu oblast smatraju da je bolje ako višak paste samo ispljunemo. Na taj način, zaštitni sloj fluora će duže ostati na zubima.

Ključno vreme za pranje zuba jeste pred odlazak na spavanje, iz jednog prostog razloga. Kada smo budni, naš organizam proizvodi više pljuvačke, što omogućava lakše čišćenje usne duplje od bakterija i drugih štetnih materija. Noću, međutim, moramo malo da pojačamo zaštitu - a ne postoji bolja stvar za to od paste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: