Pedijatar: "Dete sa simptomima testiramo u ovim situacijama" VIDEO

Pre dva dana došlo je do prvog prenošenja koronavirusa između dece u jednoj beogradskoj osnovnoj školi, a nakon toga mnogi su se zapitali - da li će sada svako dete koje dobije temperaturu morati da se testira na koronavirus ili da bude u samoizolaciji dve nedelje?

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2020.

15:52

Pedijatar:
Foto: Printskrin/TV Prva

Uputstvo roditeljima je da ako se jave prvi simptomi, a to je povišena telesna temperatura, kašalj, otežano disanje, kratak dah kod dece, proliv i povraćanje, da se obavezno jave izabranom pedijatru.

"Kod pedijatra se obavlja fizikalni pregled deteta i rade se laboratoriske pretrage krvne slike i mokraće i ukoliko to ukazuje da se radi o običnom virusu, kojih inače ima u ovo doba godine, dajemo simptomatsku terapiju ili nastavljamo lečenje. Međutim, ukoliko je dete bilo u kontaktu sa članom porodice kod koga je utvrđen kovid 19 ili ukoliko je bilo na području gde je povećana aktivnost virusa, kao što je Crna Gora, BiH ili Hrvatska, tu razmatramo da li da se radi testiranje deteta PCR metodom", objašnjava za "150 minuta" načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Palilula" Aneta Jovanović.

"Laboratorijske analize mogu da ukažu na virusnu infekciju, ali sve razmatramo kad uradimo epidemiološku anketu koja nam govori u prilog ili protiv i prema uputstvima koja smo dobili od Batuta utvrđujemo da li dete treba ili ne testirati. Svaka temperatura, kašalj ili bol u grlu ne znače da dete ima koronu, zato što je sad sezona i ostalih virusnih infekcija, ali svakako savetujemo da dete sa simptomima bude kod kuće narednih desetak dana."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: