"Zemun" i "Zvezdara" primaju hitne nekovid pacijente

Kliničko-bolnički centri "Zvezdara" i "Zemun" u Beogradu, od izlaska iz kovid-sistema, nastavili su da rade punim kapacitetom i u ovom momentu usmereni su na prijem urgentnih pacijenata i onih sa malignim oboljenjima.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2020.

14:55

Foto: Tanjug/Rade Preliæ

U KBC "Zvezdara", koji je od 18. avgusta u nekovid sistemu, za Tanjug kažu da se ta zdravstvena ustanova sada vratila ustaljenom radu, te da se, pored hitnih slučajeva, primaju i hirurški pacijenti, sa malignim oboljenjima, pacijenti za operaciju...

Direktorka Klinike za interne bolesti KBC "Zvezdara" Teodora Beljić Živković kaže da je bio veliki broj pacijenata koji su imali zakazane preglede od aprila do avgusta i da je sada prioritet da svi oni imaju preglede.

"To funkcioniše relativno dobro. Samo molim pacijente da se pridržavaju onoga što im sestre kažu. Ne treba da odlažu svoje preglede. Ako osete da imaju kardiološke smetnje ili im je bilo rečeno da operišu štitnu žlezdu ili žučnu kesu, treba odmah da se jave lekaru", ističe dr Beljić Živković.

Ona je navela i da bolnica ima prazne postelje, jer se, kako kaže, pacijenti ne javljaju na vreme u bolnicu, a onda "dođu u katastrofalnom stanju".

"To sve želimo da izbegnemo. Najveći su izazov dijagnostičke procedure, ne toliko rendgen, možda više kardiološke procedure", ističe naša sagovornica.

Navodi i da KBC "Zvezdara" svaki dan radi kao hitno-prijemna ustanova i da prijem novih pacijenata funkcioniše normalno, te da mesta u bolnici ima dovoljno.
Foto: Tanjug/Rade Preliæ
Dr Beljić Živković naglašava da bolnica, u vreme kada je bila u kovid-sistemu, nikada nije imala toliko ljudi na kiseoniku, te da su svi zaposleni morali da se prilagode novom načinu rada.

KBC "Zemun" je 7. septembra izašao iz kovid-sistema, a direktor Dragoš Stojanović kaže za Tanjug da je bolnica svakodnevno u režimu rada hitne službe, zajedno sa KBC "Zvezdara", Urgentnim centrom i Vojnomedicinskom akademijom.

Stojanović navodi da je bolnica za 10 dana otkako radi van kovi-sistema, primila između 300 i 400 pacijenata, od kojih je trenutno 300 smešteno u bolnicu. Slobodnih kreveta je oko 250.

"Svakodnevno smo imali negde između 300 i 350 hitnih pregleda, a u poliklinici smo imali između 500 i 600 pregleda onih pacijenata koji nisu bili hitni, a koji su već ranije čekali na preglede", naveo je Stojanović.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Dodaje da se svakom pacijentu na ulazu meri temperatura i ukoliko je neko "sumnjiv", uzima se brzi test i čeka se nalaz, prema kome se dalje upućuje na lečenje.

Stojanović napominje da će se od 1. oktobra znati, kada se dobiju instrukcije od Ministarstva zdravlja, da li će se preći u sistem rada sa elektivnim operacijama ili će KBC "Zemun" i dalje nastaviti da radi samo hitne slučajeve i malignitete.

Stojanović ukazuje i da je Zemunska bolnica od 20. marta do kraja drugog pika prvog talasa pregledala oko 4.000 pacijenata, od kojih je gotovo 3.000 lečeno zbog kovida 19.

"Bili smo u isto vreme i referentna institucija za prijem pacijenata iz unutrašnjosti", navodi Stojanović, koji ukazuje i da je u vreme najvećeg udara epidemije u bolnici bila ogromna potrošnja kiseonika, te da je boca od 10 tona trošena za tri do četiri dana.

Kaže i da je trenutno 11 zaposlenih lekara, sestara i nemedicinskog osoblja u izolaciji, odnosno na bolovanju i da se rad obavlja kontinuirano, navodeći da sala za intervencije radi punim kapacitetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: