Farmaceutski fakultet razvija rešenje za one koji se leče od psihijatrijskih bolesti VIDEO

Naučnici sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu razvijaju algoritam za određivanje prave doze psihijatrijskog leka. Šta to znači za pacijente koji se leče od psihijatrijskih bolesti?

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2020.

11:07

Farmaceutski fakultet razvija rešenje za one koji se leče od psihijatrijskih bolesti VIDEO
Foto: Printscreen/ TV Prva

Dr Marin Jukić, docent Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, smatra da, uprkos naporima farmaceutske industrije, malo je novih lekova za ove pacijente ušlo u terapiju poslednjih 20 godina.

"Da bismo uspeli da tretiramo pacijente na adekvatan način, moramo da doziramo najpreciznije moguće, tako da pacijent dobije pravi lek u pravoj dozi i samim tim su njegove šanse za oporavak i najveće", smatra Jukić.

Ovaj projekat se bazira na uspostavljanju algoritma na osnovu kog bi naučnici mogli da unesu koliko je pacijent težak, kakva je struktura gena, stanje jetre i bubrega i druge osobine i da onda algoritam predvidi potrebnu odgovarajuću dozu za pacijenta.

Ovo je veliki pomak, jer se do sada pacijentu smanjivala ili povećavala doza leka u zavisnosti od toga kako reaguje na terapiju, što je vrlo neprijatno za pacijenta, a sa ovim projektom nadaju se da će doziranje moći da se obavi adekvatnije i brže.

"Na ovaj način mogu da dobiju svoju adekvatnu dozu odmah", smatra Jukić.

Jukić smatra da postoje predznanja o svakom pojedinačnom faktoru koji utiče na količinu leka u plazmi, ali da ovim projektom pokušavaju da nađu vezu između faktora i da ih objedine.

Ovo bi moglo da pomogne pacijentima koji pate od depresije, bipolarnog porećaja, i šizofrenije.

Pogledajte prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: