Četiri godine živi sa parazitom i trpi bolove: Još ne postoji rešenje

Jedan mladić iz Hrvatske već četiri godine živi sa parazitom u sebi. Reč je o parazitu vrste Toxocara koji uzrokoje toksokarozu, infekciju koju inače dobijaju životinje.

Izvor: vijesti.hr

Sreda, 16.09.2020.

19:00

Četiri godine živi sa parazitom i trpi bolove: Još ne postoji rešenje
Foto: depositphotos/vilevi

Milan Barić je, tako, prošao mnoge bolnice, probao razne lekove, ali i dalje ne postoji trajno rešenje. Jajašca Toxocare canis, T. cati i drugih životinjskih askardinih helminata sazrevaju u zemlji i zaražavaju pse, mačke i druge životinje. Jajašca iz njihove stolice mogu biti uneta u probavni trakt ljudi i sazreti u ljudskim crevima.

Larve prodiru kroz creva i mogu da migriraju kroz jetru, pluća, centralni nervni sistem, oči ili druga tkiva. U čoveku mogu da budu mesecima, a Milanovi problemi započeli su pre otprilike četiri godine.

"Počeo sam da osećam umor i probadanje pri naporu, a pojavile su mi se i dve male izbočine pod kožom. Za infekciju sam saznao kada sam otišao kod oftalmologa na pregled. Imao sam osećaj kao da mi je nešto u očima, jer su me jako pekle", rekao je Barić.

Ubrzo je imao razne simptome - hronični umor, bolove u rukama, vrtoglavice, gubitak ravnoteže, mučnine i poremećaj sna. Nakon neuspešnog lečenja u više bolnica u Hrvatskoj, pokušao je i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Nemačkoj, ali do sada nisu pronašli rešenje.

"Više je parazita nego pre, odnosno, više su vidljivi pod kožom. Infekcija je napredovala, a to najbolje vidim po bolovima koji su česti i duže traju. Nekad imam bolove koji su na ivici izdržljivosti", rekao je Barić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: